Sağlıklı olacağımızı zannedip zehir içiyoruz: Süte su ve nişasta katıldığı nasıl anlaşılır? Hileli süt nasıl anlaşılır?

Son günlerde süte gelen zamlar vatandaşın gündeminde. Hal böyle olunca bazı kötün niyetli satıcılar sütün artırmak ve uygun fiyattan satmak için bazı hilelere başvurmakta. Peki hileli süt nasıl anlaşılır? Süte su ve nişasta katıldığını nasıl anlarım? Gibi merak edilen soruların cevaplarını sizin için araştırdık. İşte detaylar…

10.05.2022-10:08 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-10:20)

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar en çok gıda sektörünü etkiledi. Her geçen gün market raflarındaki ürünlerin fiyatlarının değişmesi vatandaşı isyan ettirdi. Son olarak süte gelen zam büyük tepki çekti. Bunun üzerine bazı satıcılar sütün içine bazı şeyler katarak maliyetini düşürüp, uygun fiyattan fazla ürün satmak için kolları sıvadı. Peki sağlık için oldukça tehlikeli olan hileli süt nasıl anlaşılır? Sizin için araştırdık. 

Hileli süt nasıl anlaşılır?

Bilindiği üzere süt, vücut sağlığı için oldukça önemlidir. İçinde bulunan protein ve mineraller kemik ve kas yapısını korumaktadır. Ancak piyasa bulunan bazı satıcılar, fiyatların artmasını avantaja çevirmek için bazı filelere başvurmaya başladı. Bu durumda sütü tüketimini tehlikeli bir hale getirmeye başladı. 

Sütün gramajını artırmak ve maliyetini düşürmek için içine birçok farklı madde katılmakta. Bu maddeler maliyeti düşürürken, insan sağlığına zarar veriyor. Süt satıcılarının en sık başvurduğu hile süte su katmaktır. Bunun nedeni sütün miktarını artırıp, maliyetini düşürmektir. Ancak bu durum sütün yapısını bozduğu için tüketicinin sağlığını olumsuz etkiler. Süte su katılması zehirlenmeye kadar birçok ciddi sağlık sorununa neden olur. 

Bir diğer yapılan hile ise sütün yağının alınmasıdır. Bu durum sütteki kaliteyi düşürmektedir. Sütteki yağı alan üretici bu nu tereyağı yapınma kullanır. Çiğ sütte yağ oranı yüzde 3,5 ile 4,2 arasında olmalıdır. Ancak satın alınan birçok sütte yağ oranı 1,5 veya 2 oranlarındadır. 

Sütte hile olduğunu nasıl anlarım?

Süte yapılan hileler arasında en tehlikeli olan, sütün uzun ömürlü olması için içine koruyucu madde eklenmesidir. Ancak bu tarz koruyucu maddelerin kullanılması, sütün özünden kesilmesine neden olmaktadır. Bazı satıcılar sütün ömrünün uzun olması için içine karbonat ve kabartma tozu, hidrojen peroksit ve kimyasal katkı maddeleri eklemekte. Peki süte eklenen bu maddeler nasıl anlaşılır? Gelin beraber bakalım. 

Süte yapılan hileyi anlamanın iki yolu vardır. Bunlar ilki sütün kaynatılınca kesmesi, bir diğeri ise sütte kaymak oluşmasıdır. Aldığınız sütü kaynatmaya başladığınız zaman, eğer kesiliyorsa içinde katkı maddesi vardır. Çünkü saf süt kaynatıldığı zaman asla kesilmez. Bu nedenle aldığınız sütleri muhakkak içmeden önce bir kaynatın. 

Hileli sütü anlamanın bir diğer yolu ise sütü kaynattıktan sonra üzerinde kaymak olup olmamasıdır. İçinde katkı maddesi bulunan bir sütte kaymak oluşmaz. Genellikle içine su eklenen sütlerde kaymak oluşumu görünmez. Ayrıca bu tür sütlerin anlaşılmaması için nişasta ve glikoz eklenmektedir. Ayrıca sütün tadına bakmanızı öneririz. Çiğ sütler, genellikle daha acımsı bir tatta olur. Fakat satın aldığınız süt, tatlı bir tada sahipse o süt de hileli olabilir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal