Uzman isimden uyarı geldi: O ilaçları gereksiz kullanımı hastalıkları da beraberinde getiriyor

Çıkan hastalık ve salgınlardan dolayı insanların gereksiz yere vitamin kullanımı da iyiden iyiye artmış durumda. Bununla ilgili Prof. Dr. Şevket Özkaya, bağışıklık sisteminin vitamin ve minerallerle gereğinden fazla uyarılmasının diyabet, sarkoidoz, troid ve sedef gibi otoimmün hastalıklara yol açabileceğini belirtti. İşte detaylar..

18.12.2023-11:13 - (Son Güncelleme: 18.12.2023-11:35) Uzman isimden uyarı geldi: O ilaçları gereksiz kullanımı hastalıkları da beraberinde getiriyor

Covid 19 ve diğer hastalıklar dolayısıyla artan vitamin kullanma ihtiyacı, diğer hastalıkları da tetikliyor.

“Sistem fazla uyarılırsa hastalıklara yol açabilir”

Altınbaş Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bağışıklık sisteminin vitamin ve minerallerle gereğinden fazla uyarılmasının diyabet, sarkoidoz, troid ve sedef gibi otoimmün hastalıklara yol açabileceğini belirtti. Açıklamada görüşlerine yer verilen Altınbaş Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Havaların soğumasına bağlı olarak göğüs hastalıklarında da artış gözlenmediklerini aktaran Özkaya, hastaların en çok hangi vitaminleri kullanabileceklerini sorduklarını vurguladı. Özkaya, "Bu sistem, vitamin ve minerallerle gereğinden fazla uyarılması halinde diyabet, sarkoidoz, troid ve sedef gibi otoimmün dediğimiz hastalıklara yol açabilir" cümlelerini kullandı.

Şevket Özkaya

“Bu aşırı uyarılmış bağışıklık sistemi sonucudur”

Prof. Dr. Özkaya, doğru doz kullanım için hekim tavsiyesi alınması gerektiğine ve sisteminin çalışma esaslarının önemine değindi. Özkaya, "Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasıyla otoimmün hastalıklar ortaya çıkar. Buna gereğinden fazla kullanılan vitamin ve minerallar neden olur. Romatizmal ve bağ dokusu hastalıkları, diyabet, sarkoidoz, troid, sedef, vaskülit gibi damarlarımızı tutan ve ölümle sonuçlanabilen birçok hastalık, bu aşırı uyarılmış bağışıklık sistemi sonucudur" ifadelerine yer verdi.

(AA)


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal