Dikkat çeken araştırma! Hastalık bile zengine torpil yapıyor!

İngiltere’de sağlık temalı dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Bu çalışmanın sonucuna göre, yoksulluğun kanseri artırdığını gösteriyor. Yoksul bölgelerde yaşayan insanların kanserden ölme riskinin, daha zengin bölgelerde yaşayanlara göre yüzde 70 daha fazla olduğu şeklinde dikkate değer bir sonuç çıktı.

18.12.2023-10:56 - (Son Güncelleme: 18.12.2023-17:56) Dikkat çeken araştırma! Hastalık bile zengine torpil yapıyor!

İnsanların yaşam statüsünün sağlığa etkisinin net bir şekilde ortaya koyan bu araştırma, kanserin sosyal ve ekonomik faktörlerle ilişkisinin somut olarak ortaya gösterdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Yoksul bölgelerde yaşayanların kansere yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi. Imperial College London ve Alman Kanser Araştırma Merkezi (DKFZ) tarafından yürütülen bu araştırmalarda, İngiltere ve Almanya'da kanser vakalarının sosyo-ekonomik durumla doğrudan ilişkili olduğu belirtildi.

Yoksullar  %70 daha yüksek kanser oluyor

Kanser

Imperial College London'dan Profesör Majid Ezzati'nin öncülük ettiği araştırma, İngiltere'de kanserden ölüm oranlarının son 20 yılda tüm bölgelerde azaldığını gösterdi. Ancak bu azalmanın yoksul bölgelerde daha az belirgin olduğuna ve bu bölgelerde kanserden ölme riskinin varlıklı bölgelere göre %70 daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Avrupa'da da durumlar vahim

Kanser

DKFZ'nin Lina Jansen liderliğindeki araştırması, Almanya'da da benzer bir eğilimi ortaya koydu. Araştırmacılar, 2007 ile 2018 yılları arasında sekiz farklı eyaletten toplanan verileri analiz ederek, sosyal eşitsizliğin yeni kanser vakaları üzerindeki etkisini inceledi. Sonuçlar, sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı bölgelerde kanser teşhis oranlarının daha yüksek olduğunu gösterdi.

Sağlıklı beslenmeye de dikkat

Araştırmalarda, işsizlik, sosyal yardım oranları ve eğitim seviyesi gibi bireysel faktörlerin kansere yakalanma riskinde önemli bir rol oynadığı belirtilirken, özellikle sigara tüketimi, hareketsiz yaşam ve obezite gibi yaşam tarzı faktörleri, sosyo-ekonomik durumla ilişkili olarak kanser risklerini artırdığı gözlemlendi.

Kanser Riskinde Küresel Eşitsizlik

Kanser

Benzer durumlar, yalnızca İngiltere ve Almanya ile sınırlı değil. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nın (IARC) raporlarına göre, dünya genelinde düşük sosyo-ekonomik duruma sahip bireyler arasında kanserden ölüm oranları daha yüksek. Aynı durum, Kanada, ABD ve Avustralya gibi ülkelerde de gözlemleniyor.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal