Uzman isimden çığ uyarısı: ‘Ne kadar ev varsa güvenli yerlere taşınmalı’

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, çığ olaylarının bu yıl çok daha erken başladığını belirtti. Alaeddinoğlu, bu tür ekstrem olayların daha sık yaşanacağını belirtti.

10.02.2024-12:14 - (Son Güncelleme: 10.02.2024-17:44)

Doğu Anadolu’da havaların ısınmaya başlamasıyla beraber ilkbahar aylarında yaşanması beklenen çığ olayları henüz kış mevsiminde kendisini gösterdi. Bu yıl, yoğun kar yağışının etkisiyle Van'da, özellikle Bahçesaray, Muradiye ve Özalp ilçeleri başta olmak üzere birçok kırsal bölgede çığlar meydana geldi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, dağlık alanların tamamında yağışların kar şeklinde olduğunu söyledi.

Mart-Nisan aylarında bekliyorduk ancak Şubat’ta olmaya başladı

AA’da yer alan habere göre; Yaklaşık bir yıldır yağış periyodunda ciddi bir artışın yaşandığı Van'da, özellikle Bahçesaray, Muradiye ve Özalp ilçelerinde çığlar meydana gelmeye başladı. Alaeddinoğlu, geçen yılın aksine bu yıl yoğun kar yağışının etkili olduğunu ve yüksek kesimlerde biriken karın, eğimli alanlarda çığ düşmesine neden olduğunu belirtti. Çığ olaylarının genellikle mart ve nisan aylarında yaşandığını ancak bu yıl şubat ayında da çığ olaylarına rastlandığını dile getiren Alaeddinoğlu, bunun havanın erken ısınmasının bir sonucu olduğunu ifade etti. Sıcaklıkların yüksek olmasıyla karın hızla erimesi ve toprakla temasının azalması, eğimli bölgelerde çığ oluşumunu tetikleyebileceğini söyledi.

Van Çığ Tehlikesi

Önleyici tedbirler alınmalı

Çığ tehlikesine karşı tedbirler alınması gerektiğini paylaşan Alaeddinoğlu şu sözlere yer verdi:

"Bunlardan en önemli ve dünyada da çok yaygın olan kontrollü bir şekilde kar kütlesinin düşürülmesi. İnsanlar zarar görmeden bu sürecin yönetilmesi şart. Bahçesaray yolu da kar yağışına uygun bir alan. Kuzey yamaçlar metrelerce kar kalınlığına ulaşıyor. Çığ riskini ortadan kaldırmanın yolu tünellerle o bölgeyi aşmak. Tünel çözüm olabilir. Bundan sonra ekstrem olayları sıkça göreceğiz. Özellikle ani ve yoğun yağışlara tanıklık edeceğiz. Bu nedenle dere yatağı ve yamaçlara kurulan evler, plansız ve kontrolsüz şekildeki yerleşim yerleri sel, heyelan ve çığa maruz kalabilir. Yerel yönetimlerin biran önce bu riskli yerleşim yerlerinde ne kadar ev varsa tespit edip daha güvenli alana taşınmasını sağlaması gerekiyor. Yoksa hem hayatları hem malları hem de hayvanları zarar görecek. Bunları sıkça duyabiliriz. Umarım bu konuda adım atılır. Meteorolojinin ve yerel yönetimlerin bölgede çığ uyarıları oluyor. Vatandaşların bu uyarıları dikkate alarak hareket etmesi lazım."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal