Uzman isimden balon balığı uyarısı: 1 miligram zehri bile öldürebilir

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yediği balon balığından zehirlenerek hastaneye kaldırılan 7 kişilik ailenin yaşadıkları sonrası balon balığı zehri ile ilgili endişeler arttı. Prof. Dr. Ahmet Aydın, balon balığı zehrinin sadece bir miligramının bile ölümcül olabileceğini söyledi.

05.01.2024-11:27 - (Son Güncelleme: 05.01.2024-17:35) Uzman isimden balon balığı uyarısı: 1 miligram zehri bile öldürebilir

Zehirli bir balık türü olarak bilinen balon balığı, geçtiğimiz günlerde Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan 7 kişilik bir ailenin büyük bir tehlike atlatmasına sebep olmuştu.

Balon balığının normal şartlarda Türkiye’de yaygın olmadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, ‘’Şu anki deniz hareketliliği, gemiler ve başka transferler nedeniyle ülkemizde görülebilmektedir. Normal tüketilen bir balık değildir. Çünkü bu balığın etinde zehir bulunur, tüketilmemesi gereken balık türüdür” dedi.

Balon Balığı

Hemen hastaneye gidilmeli

Balon balığı belirtileri hakkında da önemli uyarılarda bulunan Aydın, balığın zehrinin sinir sistemini bloke ettiğini dile getirerek, Yiyen kişide uyuşma, vücutta karıncalanma, bulantı ve kusma, ağızda uyuşma ve kendini kötü hissetmeye neden olur. Ayrıca kas felci ve ölüme kadar götürebilir. Balon balığı yenildiğinde yapılacak ilk müdahale ise çok kolay değildir. Evde yapılabilecek bir müdahale de ne yazık ki yok. Mümkün olduğu kadar hızlı şekilde hastaneye gidilmesi gerekir. Hastaneye giderken de mutlaka bir sağlık personeli kontrolünde yapılacak olan yaşam destek üniteleriyle götürülmesi gerekir” diye konuştu.

Denizlerimizde çoğalmaması için önlem alınmalıdır

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın balon balığı popülasyonunun artmasını önlemek amacıyla harekete geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Aydın, ‘’‘Denizden babam çıksa yerim’ mantığı bırakılmalıdır. Bilmediğiniz balığı yemeyin. Bu balığın denizlerimizde çoğalmaması için daha fazla önlemler almak gerekir.”

Aydın, balon balığının ne şekilde hazırlanırsa hazırlansın zehirli olduğunu ve asla tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal