Uzman isim kulis bilgisini aktardı: Ek zam ve seyyanen zam bir arada gelecek

Emekliye yapılması planlanan seyyanen zam konusunda kritik bir gelişme yaşandı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun’un aldığı kulis bilgisine göre Mart ayında emekli maaşına hem ek zam hem de seyyanen zam gelebilir. Detaylar haberimizde…

26.02.2024-09:34 - (Son Güncelleme: 26.02.2024-17:38)

Milyonlarca SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklisinin maaşlarına yapılan yüzde 49,25 oranındaki zam sonrasında en düşük Emekli Maaşı 10 bin liraya çıktı. Öte yandan bayram ikramiyelerinde de 1000 liralık bir artışa gidildi ve yeni rakam 3000 TL oldu. Fakat emeklilerin maaşlarının halen yeterli seviyede olmadığı yönünde çağrılarda bulunduğu için yerel seçim öncesinde emekliler için ek zam ihtimali yeniden gün yüzüne çıktı.

Mart ayında çifte müjde gelebilir

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, seçim öncesi emekli maaşlarına seyyanen artış olabileceği yönünde bir duyum aldığını ifade etti. Ekonomi yönetiminin bu konuda derinlemesine çalışmalar yaptığını belirten Erdursun, "Emekli aylıklarına 2 bin, 3 bin, 4 bin lira seyyanen artış gelebilir. Net bir bilgim yok ama bu konuyla ilgili aldığımız duyumlar yeni bir çalışmanın olduğu yönünde” şeklinde konuştu.

Emekliye çifte zam

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, seçim öncesi emekli maaşlarına seyyanen artış olabileceği yönünde bir değerlendirmede bulundu. Erdursun, "Seçimlere kadar tekrar yine cumhurbaşkanı bir açıklama yapabilir. 'Bir miktar daha artış yaptık' diye. Emeklilere zam yapmazsa hükümet beklemediği bir sonuçla karşı karşıya kalabilir. Bunun için de muhalefet konuyu dile getirmeli. İktidar hiçbir şey yapmazsa, muhalefet de konuyu çok fazla tartışmazsa, gündeme getirmezse seçmenin karar sonrasında nereye gideceği bu sefer belirsiz olur” dedi. Erdursun, emekli maaşlarına Mart ayında bir düzenleme yapılma ihtimaline de değinerek, "Hükümet derinlemesine çalışma yapıyor. Oy oranları, emekliler üzerinde sıkı analizler yapılıyor. Bu analizler sonucunda herhangi bir kayıp yoksa artış yapmazlar, bu konu kapanır. Kayıp varsa Mart ayına kadar düzenleme yapılır. Mart ayının ilk haftası Meclis de kapanacak. Meclis kapandıktan sonra nasıl bir karar alınacak bu da önemli. Seyyanen artış beklentisi çok daha sıcak. Emekli aylıkları konusu kapanmadı. Hükümet de ayrıca bir seyyanen artış yapabilir. Bayram ikramiyeleri de 5 bin TL'ye çıkarabilirler, çıkarırlarsa. Kesin bir durum yok ama beklenti çok fazla’’ dedi.

Çok gizli tutulan kulis iddiası

Gazeteci Ekrem Açıkel, Ankara kulislerinde dolaşan iki iddiayı paylaştı. İlk iddiaya göre, emekli aylıklarına 2-4 bin lira seyyanen artış gelebilir. En düşük rakam 2 bin lira, en yüksek rakam ise 4 bin lira olacak şekilde bir hazırlık çalışması yapıldığı belirtiliyor. İkinci iddiaya göre ise Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyeleri, önceki 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Eğer ekonominin durumu nedeniyle emekli aylıklarına seyyanen zam yapılamazsa, bayram ikramiyelerinin son anda 5 bin liraya çıkarılma ihtimali bulunuyor.

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta başlayacak olan çalışmaların gündeminde ilk sırada 8. Yargı Paketi yer alacak. Bu düzenleme kapsamında komisyon aşamasında eklenen bir madde ile emekliye Ramazan ve Kurban bayramlarında verilen 2 bin liralık ikramiye, yüzde 50 artışla 3 bin liraya yükselecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal