Diyarbakır’da yeni petrol müjdesi: Kuyular için rota belirlendi

TPAO, Şırnak, Siirt ve Van’ın ardından Diyarbakır’da da petrol arama faaliyetlerine başlayacak. Tespit kuyuları için rota belirlendi. İşte detaylar…

26.02.2024-09:14 - (Son Güncelleme: 26.02.2024-17:38)

Enerjide tam bağımsızlık hedefi kapsamında devam eden petrol arama faaliyetleri Şırnak, Siirt ve Van’ın ardından Diyarbakır’da da devam edecek. Diyarbakır’ın Çıkar Bozçalı Köyü sınırları içerisindeki 50 bin metrekarelik alanda Dikmencik-1 tespit kuyusu açılacak.

Yeni petrol müjdesi Diyarbakır’dan

Sabah’ın yer verdiği habere göre; İstanbul ile özdeşleşen 'Taşı toprağı Altın' deyimi, son dönemde petrol müjdelerinin Güneydoğu'da peş peşe gelmesiyle birlikte bu bölge için de kullanılmaya başlandı. Şırnak Gabar-Cudi bölgesinden sonra Türkiye Petrolleri AŞ (TPAO), yeni bir hedef belirleyerek Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Bozçalı Köyü sınırları içinde petrol arama çalışmalarına başlamayı planlıyor. Halihazırda Şırnak'ın Kato ve Bestler-Dereler bölgesi, Siirt ve Van'da petrol arama çalışmaları devam ederken, TPAO'nun Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yeni bir tespit kuyusu açma planı bulunuyor. Ayrıca, Diyarbakır'ın Ergani ve Silvan ilçelerinde de TPAO tarafından başlatılan petrol kaynağı tespiti çalışmaları devam ediyor.

Gabar Petrol

Gabar’da günlük 40 bin varil hedefi

Bölgede yaşanan huzur ortamı, Güneydoğu'nun petrol keşif çalışmalarına olan ilgisini artırıyor. Şırnak Gabar Dağı'nda bulunan Şehit Yüzbaşı Esma Çevik ve Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Petrol Kuyuları'nda günlük üretim, 40 bin varile yaklaşıyor. Sadece Şırnak'taki bu iki kuyuda, 2024 yılı sonuna kadar günlük 100 bin varil üretim hedefleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal