Uzay meraklılarının dikkatine: Dev büyüklüğünde yaşlı yıldız keşfedildi!

Gök bilim dünyası, belki de 21.yüzyılın en hareketli ve en heyecan verici dönemini yaşıyor. Son olarak gök bilim insanları, Samanyolu Galaksisi'nin merkezine oldukça yakın, Güneş Sistemi büyüklüğünde toz ve gaz bulutları yayan bir grup dev yaşlı yıldız keşfetti.

26.01.2024-15:51 - (Son Güncelleme: 26.01.2024-15:51) Uzay meraklılarının dikkatine: Dev büyüklüğünde yaşlı yıldız keşfedildi!

Dünyaca ünlü The Guardian günlük gazetesi yayınlanan haberden edinilen bilgiye göre, araştırmacıların "Old Smokers (Yaşlı Sigara Tiryakileri)" olarak adlandırdığı yıldızların, Avrupa Güney Gözlemevi'ndeki (ESO) teleskopla yaklaşık 10 yıl süren gözlem ve çalışmalar sonucu keşfedildiği tüm dünyaya duyuruldu.

Uzun yıllar faal kaldılar!

Yapılan gözlemler sonucu Samanyolu'nun merkezine çok yakın, Güneş Sistemi kadar büyük hayret verici ölçekte olan toz ve gaz bulutları yayan bir grup dev yaşlı yıldız keşfedildi bilgisi üzerine, bunların uzun yıllar faal kalıp (etkin olan) hiç beklenmedik bir anda, aniden büyük duman bulutları yaymaya başladıklarını açıkladı.

Dev yaşlı yıldız

Yeni bir yıldız türü!

Bu keşfin ve gözlemleri yönlendirenlerin başında olan Hertfordshire Üniversitesinden Profesör Philip Lucas, "Bu, yeni bir yıldız türü ve hepsi gökyüzünün aynı bölgesinde, Samanyolu Galaksimizin merkezine çok yakın bir yerde kümelenmiş gibi duruyor’’ değerlendirmesinde bulundu. Detaylarına, "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society" dergisinden ulaşabilirsiniz.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal