Uykusuzluk tarih oluyor! Sadece iki bardağı uyutmaya yetiyor

Stres, hastalıklar ve daha nice çevresel etkilerden kaynaklanan uyku düzeninin bozulması, tüm dünyanın günlük yaşamda en çok baş başa kaldığı sorunlardan biri. Uyku düzeni sorunu yaşıyorsanız ve bunu düzeltmek için her yolu deneyip başarısız olduysanız, son çare olarak da yediklerinizi değiştirmeyi deneyin. Uykusuzluğu ortadan kaldıran besinler.

02.08.2022-15:59 - (Son Güncelleme: 02.08.2022-15:59) Uykusuzluk tarih oluyor! Sadece iki bardağı uyutmaya yetiyor

Gece vakitlerinde uykuya dalmak ile ilgili büyük problemler yaşıyorsanız, öncelikle günlük rutinlerinizi değiştirebilirsiniz. Gün içerisinde yeteri kadar hareket halinde olma veya uyku saatlerini değiştirme gibi basit değişiklikler yapabilir ve bunların yanında da tükettiğiniz besinleri de değiştirebilirsiniz. Sizin daha rahat uykunuzu getiren besinler ise şunlar; 

Badem

Bu kuruyemiş, melatonin adı verilen hormonu ve uyumayı kolaylaştıran magnezyum yönünden oldukça zengindir. Melatonin sirkadiyen ritim adı verilen 'iç saati' düzenleyip, vücudun rahatlamasına yardım eder. Yatağa girmeden önce birkaç tane badem yiyebilirsiniz.

Hindi

Genellikle tercih edilmese de hindi eti, uyku hormonu olarak da adlandırılan melatonin üretimini arttıran triptofan adlı amino asidin en iyi kaynaklarındandır.

Çikolata

Yemesi güzel ve sağlıklı olan çikolatanın, uyuyabilmenizi kolaylaştıran rahatlamayı endorfin hormonu aracılığı ile sağlar. Ayrıca kakao, uykuya yardımcı olan triptofan yönünden oldukça zengindir.

Kabak çekirdeği

Yapılan araştırmadan elde edilen verilere göre, Kabak çekirdeğinin çinko ve magnezyum yönünden oldukça zengin olduğunu gösteriyor. Yüksek protein içeriği özelliği ile kabak çekirdeği, gece boyunca uyuduktan sonra uyanma riskini azaltarak sık sık uyanma sorununuzu ortadan kaldırabilir.

Yulaf

Yulaf

Genel olarak sabah kahvaltısı olarak bilinçaltında yer alsa da uyumadan önce akşam atıştırmalığı olarak da oldukça etkili seçeneklerden bir tanesidir. Uzun süreler boyunca tok kalabilmenizi sağlaması ve sindirim sistemini de düzenlemesi rahat bir uyku çekmenizi kolaylaştıran faktörlerden birisidir.

Papatya çayı

Kolay bir şekilde uyumanıza vesile olan papatya çayı, beyindeki uyku reseptörlerine bağlanan apigenin adı verilen madde yönünden oldukça zengindir. Yaklaşık bir ay boyunca günde iki kez 270 mg papatya özü kullanan bir araştırma sonucunda uyuma süresini kısalttığını gösterdi.

Kivi

Korzitol ve stres düzeylerini düşürmeye yardım eden, serotinin ve antioksidanlar yönünden de oldukça zenginliğe sahip olan kivi, uyumayı kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalarda yatmadan bir saat önce iki kivi yiyen insanların yüzde 42'si daha hızlı uyudukları tespit edildi.

Vişne suyu

Troptifan adlı amino asidin emilimini arttırıp, vücudun melatonin üretimine yardım eder. İki hafta boyunca günde sadece iki kez 240 ml. vişne suyu içenler, içmeyenlere göre 84 dakika daha uzun uyuduğu tespit edildi.

Bal

Alınan bir kaşık bal, uykuyu düzenlemeye yardımcı olur. Baldaki glikoz, beyinde sizi uyanık tutan bir nörotransmitter olan orexin seviyelerini düşürür. Doğal tatlandırıcı uykusuzluğu ortadan kaldırabilir.


Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal