Uyku Terörü Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Uzm. Dr. Figen Hanağası, uyku terörü ile ilgili kapsamlı bir bilgi paylaşımında bulundu. Uyku terörü nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

19.01.2022-13:36 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-13:36)

Bir kişinin uyurken aniden şiddetli bir korku veya endişe içinde kaldığı ataklar ile görülen uyku bozukluğuna uyku terörü denilmektedir. 

Uzm. Dr. Figen Hanağası, uyku terörünün tanımı şöyle açıklıyor: ''Parasomniler grubunda olan bir uyku bozukluğudur. Parasomniler, uykuya dalarken, uykuda ya da uyanma sırasında ortaya çıkan istenmeyen olaylar olarak tarif edilebilir. Uyku terörü dışında, konfüzyonel uyanma, uyurgezerlik, kabus bozukluğu, REM uykusu davranış bozukluğu ve uyku paralizisi (Karabasan) de parasomniler grubunda yer alan hastalıklardan bazılarıdır. Çocukluk çağında özellikle 5-7 yaşlarında sık görülür. Genel olarak görülme sıklığı çocuklarda yüzde 3-6, erişkinlerde ise yüzde 1’ den daha düşük oranda bildirilmiştir.''

Uyku terörünün semptomlarını ifade eden uzman isim, ''Uyku teröründe, kişinin gözleri açık olarak ancak beyin dalgalarına bakıldığında hala uykudayken, etrafı algılamaz halde,  çığlık atma, yoğun korku, sallanma gibi belirtilerle kendini gösteren bir uyku bozukluğudur'' diye açıkladı.

Atakların genellikle birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürdüğünün altını çizen Hanağası, ''Korkutucu görünse de, genellikle ciddi bir sorunun işareti değildir. Ataklar tipik olarak 30 saniye ile 3 dakika arasında sürer, ancak bazı olgularda süre önemli ölçüde uzun olabilir'' dedi.

UYKU TERÖRÜNÜN BELİRTİLERİ

- Çığlık atma, bağırma, ağlama, anlamsız sesler çıkartma

- Solunumda hızlanma, yüzde kızarma, hızlı kalp atışı, terleme gibi otonomik bulgular

- Korku dolu gözlerle bakma


- Gözlerin açık olması ve dışarıdan uyanık gibi görünme

- Uyandırılma güçlüğü

- Müdahale edilirse, engellenirse ya da uyandırılmaya çalışılırsa agresifleşme

- Atak sırasında uyandırılırsa kafa karışıklığı ve şaşkınlık

- Yatakta oturma, çırpınma, zıplama

- Uyanınca atağı hatırlamama

UYKU TERÖRÜ NEDEN OLUR?

Uyku terörüne yol açan faktörleri sıralayan uzman isim, şunları sıraladı:


- Stres

- Fiziksel yorgunluk

- Seyahate bağlı uyku düzeni bozuklukları

- Aşırı uykusuz kalmak

- Bazı antidepresanlar ve uyarıcı özellikli bazı ilaçlar

- Alkol alımı

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uyku terörünün seyrek görüldüğü durumlarda tedavi genellikle gerekli değildir diyen Hanağası, sık sık tekrarlanıyor ise yapılması gerekenler için şunları kaydetti: ''Uyku terörü tedavisi için öncelikle varsa altta yatan neden ortadan kaldırılır. Uyku terörünü stres veya kaygının tetiklediği düşünülüyorsa bir psikologla görüşmek faydalı olabilir. Ataklar her gece aynı saatte oluyorsa kişiyi 15 dakika öncesinde uyandırmak faydalı sonuçlar verir. Kişi tekrar uykuya dalmadan önce birkaç dakika uyanık kalır ve bu uygulama bir süre devam ettirilerek döngü kırılmaya çalışılır. İlaçlar daha çok yetişkinlerde tercih edilir. Çocuklarda ise nadiren kullanılır. Eğer uyku terörü ya da benzeri bir uyku bozukluğuna bağlı belirtiler yaşadığınızı düşünüyorsanız, tanı ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli muayene ve tetkikleri yaptırabilirsiniz.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal