Uyku Apnesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, uyku apnesi hakkında önemli bilgiler verdi. Peki, uyku apnesi nedir, nelere yol açar? Detaylar haberimizde...

17.12.2021-15:16 - (Son Güncelleme: 21.02.2022-15:32)

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bülbül horlama ile kendini gösteren uyku apnesi hakkında önemli bilgiler verdi. Uzman isim uyku apnesinin tedavi edilmediği takdirde damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, ritim bozukluğu, kalp yetmezliği hatta ölüme yol açabileceğini vurguladı.

Uykusuzluğun doğurduğu olumsuz sonuçlara değinen Bülbül, ''Halk arasında 'horul horul ne de güzel uyuyor' diye bir söylem var. Horlayarak uyuyan insanların, güzel ve kaliteli uyuduğu sanılıyor ancak maalesef öyle değil. Gece kaliteli uyku uyumayan bu insanlar, gündüz mesaide ya da okulda uyuyor. Şoförler ise direksiyon başında uyuyup trafik kazası yapıyor, marangoz elini testereye kaptırıyor. Velhasıl hem kendi hayatını hem de başkalarının hayatını riske ediyor'' diye belirtti.

UYKU APNESİ HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR!

"Uyku apnesi hastalığında, dil ve yumuşak damak, uyku sırasında geriye doğru kayarak solunum yolunun daralmasına veya tamamen tıkanmasına neden olmaktadır" diye açıklayan göğüs hastalıkları uzmanı açıklamasının devamında şöyle dedi: "Bu da apne sırasında kan oksijen düzeyinin tekraren kritik düzeylere düşmesine yol açmaktadır. Bu durum, pek çok sorunu da beraberinde getirmektedir. Damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ve beyin kanaması gibi pek çok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Tedavi edilmediğinde ise erken ölümlere ve sakatlıklara yol açabilmektedir."


Hastaların kendilerine genellikle horlama, gündüz aşırı uyuma hali ve uykuda nefes durması şikâyetleri ile başvurduğunu söyleyen Bülbül tedaviye dair şunları kaydetti: "Hastayı, bir gece teşhis amaçlı olarak yatırıyoruz. Tanısı doğrulanan hastaların bir kısmını, ikinci bir gece daha yatırıp PAP (Pozitif Havayolu Basıncı) tedavisi için gereken cihaz türü ve basıncın tespitini yapıyoruz ve daha sonrasında belirlenen cihazı her akşam düzenli kullanmak üzere hastamıza reçete ediyoruz. PAP Cihazı, basitçe sessiz çalışan bir kompresör ve sıkı bir yüz maskesinden ibaret olup uyku sırasında solunum yollarına basınçlı hava uygulayarak hastanın sağlıklı soluk alıp vermesini sağlıyor. PAP tedavi yöntemi uygulanan hastalarımız, tedavi sonrasında sabahları genellikle daha dinç ve dingin uyanmaya başlıyor. 'Uyku nedir şimdi öğrendim, ben şimdiye kadar hiç uyumamışım.' diyen hastalarımız oluyor. Tabii PAP tedavi yöntemi, altın standartlarda bir tedavi yöntemi olmakla birlikte gereken hastalarda KBB ve diş hekimi arkadaşlarımız ile alternatif çözümler de sunmaya çalışıyoruz.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal