Ünlü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Çocuğun her istediğine evet demeyin!

Psikoloji Araştırmaları ve Eğitimleri Derneği ile Üsküdar Üniversitesi’nin ortak gerçekleştirildiği etkinlikte "çocuklar, eğitim ve geleceğe yolculuk" ana temalı "Duygusal Farkındalık Sempozyumu" düzenlendi. Etkinlikte söz alan Ünlü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocukların tüm isteklerine ‘‘evet’’ diyen ailelerle yetişen çocukların, duygularını yönetmede başarılı olmadıklarını kaydetti. İşte detaylar…

16.01.2024-13:49 - (Son Güncelleme: 16.01.2024-18:04) Ünlü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Çocuğun her istediğine evet demeyin!

Uzman isimlerin yer aldığı etkinlikte, ABD'nin ünlü psikanalistleri "Duygusal Kas Tekniği" kurucuları Psikolog Kerry Kelly Novick ve Jack Novick de "Duygusal Kas ve Duygusal Farkındalık" başlıklı konuşmalarıyla dikkat çekti.

‘‘Hayatınıza sadece kendi çıkarlarınızı almayın"

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ruh sağlığı hastalığına ulaşmadan tedavi edilmesi gerektiğini aksi takdirde yapılan tedavilerin maliyetlerinin yükselebileceğini belirterek şu şekilde önerilerde bulundu:"Yaşam stratejinizin merkezine sadece kendi çıkarınızı almayın, ülkenin, ailenin, toplumun çıkarını alın’’ dedi. 

prof dr nevzat tarhan

İnsan psikolojisi prematüre doğar!

Duygusal kas çalışmaları hakkında yorumda bulunan Tarhan, "kas"ın bir benzetme olduğunu ifade ederek, tedavi için vücuttaki kasların kuvvetlendirilmesi gerektiği gibi, beyinde var olan ağların çalıştırılması gerektiğini bu ağlarında kaslara benzetildiğini söyledi. Empati duygusunun çok önemli bir duygu olduğunu aktaran Tarhan, çocuğunun ahlaklı olması için mutlaka onlara empati duygusunun öğretilmesi gerektiğini vurguladı. Duygu eğitiminin küçük yaşlarda başladığını ve haz ile doyumu erteleyebilmenin çok kıymetli olduğunu aktaran Tarhan, "İnsan yavrusu psikolojik olarak 'prematüre' doğuyor. Prematüre doğduğu için her şeyi hayattan öğreniyor’’ şeklinde konuştu.

‘‘Ebeveynlerin amacı, çocuğu mutlu etmek değil, hayata hazırlamak’’

Çocuğun her istediğine evet demeyin

Akıl ve kalp dengesinin önemini hatırlatan Tarhan, "Beynin ön bölgesi olamasa, medeniyet olmazdı. Ahlakı, kişiliği geliştiren duygusal kas, beynin ön bölgesinde. Bu kasları geliştirmek önemli. Her ihtiyacı karşılanan, her dediğine 'evet' denen çocuk yetiştirmenin, yanlışlığı görüldü. Anne ve babanın amacı, çocuğu mutlu etmek değil, hayata hazırlamak. Onun için çocuğa dayanıklılık eğitimi de vermek gerekiyor. Çocuğun her dediğine evet derseniz, ilerde uyuşturucu kullanan, öfke kontrolü yapamayan bir çocuk olur. Her dediğine 'evet' denilen çocuklar, duygularını yönetmeyi hiç öğrenemiyor. Toplumsal ayıplanma ve ebeveynlerinden korkarak yetişen çocuklar öfkeli aynı zamanda hırçın bir şekilde büyüyorlar’’ şeklinde önemli açıklamalarda bulundu.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal