Ağrılı akciğer hastalığı teşhisine son nokta konuldu!

Akciğer hastalıklarının teşhisinde yaşanan uzun, zorlu ve acılı süreçlerin çözümüne ilişkin yapılan çalışma, olumlu bir şekilde sonuçlandı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nden gelen sevindirici haber, ameliyat yöntemiyle yapılan biyopsi yöntemi yerine kısa sürede yapılabilen endoskopi işlemlerine geçildiği bilgisi verildi.

16.01.2024-12:59 - (Son Güncelleme: 16.01.2024-12:59)

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özbudak, önemli bir açıklamada bulunarak, akciğer hastalarına müjde niteliğinde bir bilgi paylaştı. Toplum tarafından "akciğer sertleşmesi" olarak bilinen interstisyel akciğer vakalarının hem dünyada hem de Türkiye’de artış yaşandığını aktardı.

‘‘Kesin tanıya gitmek oldukça önemli’’

Akciğer sertleşmesi

Akciğer hastalığının belirtilerinin gizli, sinsi olduğunu aktaran Özbudak, en yaygın belirtisinin inatçı, kuru öksürük ve nefes darlığı olduğunu söyleyerek şu şekilde bilgilendirmelerde bulundu: "Verilen tedavilerin pek çoğuna da cevap vermeyen bir hastalık grubu. Bu hastalıkta kesin tanıya gitmek oldukça önemli. Kesin tanıya giderken öncesinde bazı muayene bulguları sonrasında yaptığımız tetkiklerle özellikle çekeceğimiz tomografi ve solunum fonksiyon testleriyle bu hastalığı belirli gruplara ayırıyoruz. Bazılarında direkt bu şekilde tanıya gidebiliyoruz." 

Biyopsi yöntemi tercih ediliyor

Akciğer biyopsi yöntemi

Akciğer sertleşmesi hastalık grubunda yapılan teşhis de son zamanlarda biyopsilerin ön plana çıktığını ve biyopsinin tercih edildiğini aktaran Özbudak, son yıllarda "dondurarak akciğerden biyopsi alma" yönteminin tercih edilmesiyle bu yönteminde geliştirildiğini aktardı.

İki hastaya uygulanarak başarılı olundu!

İki hastaya uygulanarak süreci başlattıklarını ve sonrasında başarılı sonuç aldıklarını söyleyen Özbudak, hastane olarak bu yöntemi Akdeniz bölgesinde uyguladıklarının altını çizdi. Özbudak sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "İlk iki vakamızda bu metodu uyguladık. Bu işlemin avantajı, ameliyat yerine endoskopik yöntemle akciğer içerisine girerek biyopsi alabiliyoruz. Hem operasyonu hem hastanın yatış süresini kısaltarak, doğru tanıya ulaşabiliyoruz. Hasta sabah gelip işlemi yapıp, öğleden sonra en fazla bir gün yatışla hastayı taburcu edebiliyoruz. Tanı oranlarımızda yüzde 80'e ulaşabiliyoruz."


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal