Üniversitelerde blockchain bölümü nedir, hangi üniversitelerde açılacak?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın üniversitelere NFT ve Blockchain ile ilgili yeni bölümlerin açılması konusunda planlamaların yapıldığını duyurmasının hemen ardından blockchain bölümüne ilişkin detaylar ve hangi üniversitelerde açılacağı konusu öğrencilerin gündemine girdi.

16.05.2022-11:59 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-11:59) Üniversitelerde blockchain bölümü nedir, hangi üniversitelerde açılacak?

Nitelikli Fikri Tapu adı ile tanınan benzersiz ve değişilmez token NFT ile birlikte varlık ve işlemlerin takibinin yapıldığı ve bu takip işleminde kullanıcısının işini kolaylaştıran ağ sistemi Blockchain üniversitelere taşınmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili haberi duyuran Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Etol Özvar, sanal alemde kulaktan dolma ifadelerle fazla bilgi kirliliğine neden olan bu alanların bundan sonra üniversitelere bölüm olarak getirileceğini ve öğrencilerin konulara ilişkin bilgileri eğitim şeklinde alacaklarını söyledi.

Üniversitelerde blockchain bölümü nedir

Bir takım ziyaretler için Eskişehir’e giden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi’ne geçti ve burada öğrencilerle sohbet tadında bir buluşma gerçekleştirdi. Öğrencilerin sorularına yanıt veren Özvar, üniversitelere açılacak olan yeni bölümler ve onların projelerine ilişkin bilgiler verdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, internet ortamında kulaktan dolma bilgilerin bilgi kirliliğine neden olduğunu ve sanal alemin en çok ilgi gören iki konusunun artık eğitiminin alınması gerektiği düşüncesi içine girdiklerini söyledi. Bu alanda başlattıkları çalışmalarla birlikte NFT ve Blockchain ağ sistemini üniversitelerde ders olarak işleneceğini belirten Özvar'ın bu açıklaması sonrası öğrencilerin gündemine blockchain bölümün ne olduğu sorusu gelmeye başladı.

Üniversitelerde blockchain bölümü nedir

Üniversitelerde blockchain bölümü nedir, hangi üniversitelerde açılacak?

Blockchain, bir iş ağı üzerinde işlemlerin kaydedilmesini ve aynı zamanda varlıkların takip edilme sürecini kolaylaştırmaya yarayan büyük bir büyük defterdir. Üzerinde değişiklik yapılmasına izin vermeyen defterdeki varlıklar ev, araba, nakit gibi somut veya patent, telif hakları ve marka gibi soyut olabilir. Hemen hemen her şey bir blockchain sistem ağında izlenebilir ve aynı zamanda onların üzerinde işlem yapılabilir. Risk azaltıcı buru durum maliyetlerde düşüş sağlar.

Sadece izni olan ağ üyelerinin erişebildiği blockchainde depolanan anlıklar, hem paylaşılan hemde tamamen şeffaf bilgiler sağlamasında dolayı deftere kaydolması sonrası bilginin sunulması için ideal olarak görülür. Bir blockchain ağında siparişler, ödemeler, hesaplar gibi birçok kalem takip edilebilir. Blockhain üyeleri gerçeğin tek bir görünümünü paylaşmasından sonra tüm ayrıntılarını görülebilir ve böylelikle yeni verimlilikler, fırsatlar ve güven durumu oluşur.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal