UNESCO yakın zamanda meydana gelecek tsunami raporunu yayımladı: Listede İstanbul’da var

UNESCO’nun üzerinde çalıştığı yakın zamanda meydana gelebileceği tahmin edilen tsunamilerin raporunu hazırladı. Listedeki İstanbul’da yer aldı. İşte detayalar…

26.06.2022-14:47 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-16:11)

Duyuru Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, tsunami ile ilgili yaptığı çalışmaya dair raporunu yayımladı. Oldukça merak uyandıran raporda tsunaminin Akdeniz veya yakınındaki büyük şehirleri etkileyeceğini ifadeleri yer aldı. Tehlike altında olan şehirlerin yer aldığı listede İstanbul üçüncü sırada yer aldı. Özellikle Marsilya, İskenderiye ve İstanbul şehirlerinin büyük risk altında olduğunu belirten örgüt, önümüzdeki 30 yıl içerisinde bir metre yüksekliğinden daha fazla olan tsunaminin gerçekleşme ihtimalinin neredeyse yüzde 100 olduğunu belirtildi. 

İstanbul tsunami listesinde üçüncü sırada 

Tsunaminin genellikle Pasifik ve Hint Okyanusu üzerinde etkili olduğu düşünüldüğünden, Akdeniz de dahil olmak üzere diğer kıyı bölgelerde hafife alındığı belirtilen raporda, risk çizelgesinde Akdeniz’in kıyısında olan birçok bölge bulunduğun belirtti. 

İstanbul için tsunami uyarısı

UNESCO tarafından yayınlanan listede daha önce açıklanan 21 ülkedeki diğer 40 "tsunamiye hazır" kasaba ve şehre katılacağını vurguladı. Raporda, tsunami riski altında olduğuna dikkat çekilen beş şehir ise Marsilya, İskenderiye, İstanbul, İspanya'nın Atlantik kıyısında Cádiz yakınlarındaki bir kasaba olan Cannes ve Chipiona olarak belirtildi. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal