Ülser Nedir, Ülser Nasıl Geçer?

Ülser nedir? Belirtileri ve tedavisi nelerdir? Ülser neden olur? Ülser nasıl geçer? Gibi ülser hastalığı hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bir araya getrdik. İşte detaylar…

13.04.2018-11:33 - (Son Güncelleme: 27.07.2021-18:34)

En sık görülen mide rahatsızlıklarından biri olan ülser hakkında en çok merak edilen, Ülser nedir? Belirtileri ve tedavisi nelerdir? Ülser neden olur? Ülser nasıl geçer? Gibi sık aratılan soruları sizin için bir araya getirdik. 

MİDE RAHATSIZLIKLARININ BAŞINDA GELEN ÜLSER NEDİR?

Ülser, mide ya da onikiparmak bağırsağının, mide asidi ve pepsin gibi sıvılar tarafından tahrip edilip, doku kaybının oluşmasıdır. Mide ya da onikiparmak bağırsağında pepsinin de etkisi ile yaralar oluşur.

Ülsere erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla rastlanmaktadır. Özellikle 30-50 yaş grubunda daha çok görülen ülser, 60 yaş civarında kadınlarda daha çok görülmektedir.

Midede oluşan ülserler gastrik ülser, onikiparmak bağırsağında oluşan ülserler duoedenum ülseri ya da bulber ülser olarak adlandırılır. 

Ülser belirtileri çoğu zaman oldukça belirgin ve rahatsız edicidir. En sık rastlanan ülser belirtisi, karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde hissedilen ağrıdır. 

Ülser şu belirtiler ile kendini gösterir;

-Midede yanma ve ağrı

-Bulantı

-Kusma ile gelen rahatlama

-İştahsızlık

-Kilo kaybı

-Şişkinlik ve gaz

-Sık acıkma

-Yemek yedikten sonra mide ağrısı

-Hazımsızlık en belirgin belirtilerindendir. 

ÜLSER NEDEN OLUR?

Ülserin oluşmasını kolaylaştıran bazı etkenler vardır. İnsan vücudunda mekanik ve fizyolojik etkileri olan 'helicobakter pylori' diye adlandırılan bakteri, sigara ve alkol tüketimi ile ve bazı ilaçlar ülsere neden olan en önemli etkenlerdir.

İşte ülserin oluşma nedenleri;

-Dengesiz ve sağlıksız beslenme düzeni

-Aşırı tuz tüketimi

-Besinleri az çiğnemek

-Uzun süre aç kalmak

-Mideyi fazla doldurmak

-Uykusuzluk

-Yorgunluk

-Besinlerde hijyene dikkat etmemek

-Genetik faktörler

-Stres gibi etkenler ülsere neden olurlar.

ÜLSER NASIL GEÇER?

-Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir. İlaç tedavisinin dışında uygulanan diğer yöntem ise asit ve pepsin salgısını engellemek için bu salgıyı uyaran sinirin kesilmesine dayanır. Ancak tekrar riski olabilmektedir. 

-Bazı ülser vakaları kanama, stenoz (daralma -tıkanma),delinme gibi sorunlara yol açarsa ameliyat gerekebilir. Ülserler kronik ve tekrarlayıcıdır. Ülser diyeti de ülser tedavisinde yardımcıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal