Mide Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Hayati tehlikesi yüksek olan ve genellikle geç belirti veren mide kanseri ölümcül sonuç verebilir. Mide kanseri nedir? Mide kanserinin belirtileri nelerdir? Tüm detaylar haberimizde...

12.04.2018-14:08 - (Son Güncelleme: 11.08.2021-18:22)

Tüm kanserler arasında görülme olasılığı çok yüksek olan ve aralarında 4'üncü tür olan mide kanseri ölümcül sonuçlara yol açıyor. Peki mide kanseri nedir? Mide kanserinin belirtileri nelerdir? Mide kanserinin tedavi yöntemi nedir? İşte haberin detayı...

MİDE KANSERİ NEDİR?

Görülen kanser çeşitleri arasında 4'üncü sırada yer alan ve diğer organlara yayılabilen bir kanser türüdür. Çeşitli sebeplerden dolayı mide içinde bulunan kötü huylu tümörlerin gelişmesi sonucu oluşan kanser türüne mide kanseri denir. Ülkemizde en sık rastlanan kanser türüdür. Son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte değişen sağlık sektörü kanser riskini en aza indirmeye çalışsa da erken teşhis edilmediği takdirde hasta tedavi şansını kaybediyor.

MİDE KANSERİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Mide kanseri birçok nedene bağlı olabilir. Kanser sindirim sistemi organlarının herhangi birinde de gelişip ilerleyebilir. Beslenme şekline bakılacak olursa yanlış ve düzensiz beslenmek mide kanserinin oluşumuna zemin hazırlar. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Organik ve doğal beslenmek gerekir.

Mide kanserine neden olacak bir diğer faktör ise enfeksiyonlardır. Helikobakter Plori mide kanseri teşhisi konan hastaların yüzde 65'i ile yüzde 85 'inde görülmüştür.

Sigara ve alkol en çok neden olan faktördür. Uzak durulması gerekir. Birde bunların dışında genetik faktörler var. Mide kanseri tanılarının yüzde 10'unda genetik faktörler öne çıkar.

MİDE KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erken dönemde hiçbir belirti vermeden gizlice ilerleyen mide kanseri kendini hazımsızlık ve şişkinlikle gösterir. Nadir görülse de et ürünü içeren gıdaları yeme isteğinin olmaması da mide kanserinin belirtileri arasındadır. İleriki evrelerde karın ağrısı, bulantı, kusma, şişkinlik ve kilo kaybıyla kendini belli eder. Özellikle 40 yaş ve üzeri bireylerin bu belirtilere dikkat etmesi ve bu şikayetler oluştuğunda uzman bir hekime kontrole gitmesi gerekir.

Bu hastalığı erken teşhis etmek çok önemlidir. Ne kadar erken teşhis edilirse tedavinin iyiye gitme oranı o kadar yükselir. Mide kanserinin diğer belirtileri ise şöyledir;

- Geğirme, midede doluluk hissi

- Kanama ve yorgunluk

- Bulantı, yutma güçlüğü

- Aşırı hazımsızlık

- İştahsızlık

- Kilo kaybı

- İshal

- Kabızlık

- Karın ağrısı

- Sarılık

- Ağızdan kan gelmesi

- Dışkıda kan görülmesi

mide kanseri belirtileri neler?

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Mide kanseri tanısı konulduktan sonra hastaya ve kanserin evresine göre tedavi seçenekleri belirlenir. Genelde tam donanımlı hastanelerde tedavide başarı oranı yüksektir. Tedavinin en büyük ve en meşakkatli bölümünü kansere neden olan tümörün mideden çıkarılması oluşturur. Erken teşhis sonrası uygulanan cerrahi müdahaleler hastanın yaşam kalitesini artırmada önemli rol oynar. Erken teşhis tedavinin de başarı oranını yükseltir. Bu tanı konulan hastalara özel beslenme düzeni oluşturulur. Hastalara ameliyat sonrası doktorun belirlediği periyotta kemoterapi, radyoterapi, ışın ve ilaç tedavisi uygulanır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal