Ülke tarihinde bir dönüm noktası: Fas, kolektif başkanlık sistemine geçti

Fas hükümetinin ortağı Asalet ve Çağdaşlık Partisi, ülke tarihinde ilk kez kolektif başkanlık sistemine geçti. İşte detaylar…

11.02.2024-09:25 - (Son Güncelleme: 11.02.2024-09:25) Ülke tarihinde bir dönüm noktası: Fas, kolektif başkanlık sistemine geçti

Fas’ta hükümet ortağı olan Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM), kolektif başkanlık sistemine geçti. PAM’ın bu adımı ülke tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Parti, ülkenin kuzeyindeki Boznika kentinde 9-11 Şubat tarihleri arasında düzenlediği 5. olağan kongresinde, "Sürekliliği sağlamak için parti kimliğini yenilemek" sloganıyla toplandı.

Kongrede, eski Genel Sekreter Abdullatif Vehpi'nin yerine 3 kişiden oluşan bir kolektif liderlik seçildi. Bu liderlikte, Fas İskan Bakanlığı görevini yürüten Fatıma Zehra el-Mansuri, Fas Kültür Bakanlığı görevini yürüten Mehdi Bensaid ve Milletvekili Selahaddin Ebu Gali yer aldı.

Fas

Fas, kolektif başkanlığa geçiş yaptı

AA’da yer verilen habere göre; Parti konseyi, iç tüzük değişikliğini içeren kolektif başkanlık sistemini onayladı ve ardından düzenlenen kongrede kolektif başkanlar seçimini gerçekleştirdi.

Fas'ta 8 Eylül 2021'deki genel seçimlerde, 102 milletvekiliyle birinci sırayı alan Milli Bağımsızlar Birliği Partisi (RNI), PAM'ın 86 milletvekiliyle ikinci, İstiklal Partisi'nin ise 81 sandalyeyle üçüncü sırada yer aldı.

RNI lideri Aziz Ahnuş, 22 Eylül'deki açıklamasında, yeni hükümeti oluşturmak için PAM ve İstiklal Partisi ile anlaştıklarını duyurdu. Fas Kralı 6. Muhammed, Ahnuş liderliğindeki yeni hükümeti 7 Ekim 2021'de onayladı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal