Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu gündeme ilişkin soruları yanıtladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Başkent Kulisi programında önemli açıklamalarda bulundu.

13.03.2022-14:27 - (Son Güncelleme: 13.03.2022-17:35) Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu gündeme ilişkin soruları yanıtladı

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programına katıldı. Bakan Karaismailoğlu kendisine yöneltilen gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Vatandaşımızın ulaşımını karşılamak asli görevimizdir

Bakan Karaismailoğlu yurt genelinde etkisini gösteren yoğun kar yağışına ilişkin olarak: "Ülkemizin ihtiyacı olan yağmur ve kar vardı. Olumsuz hava koşullarında vatandaşımızın ulaşımını karşılamak asli görevlerimizden. Biz de bu konuda hazırlıklıyız. 15 binin üzerinde çalışma arkadaşımız sadece karla mücadele çalışıyorlar. 440 karla mücadele merkezinden birebir arkadaşlarımız takip edip gerekli müdahaleleri yapıyor. Meteorolojik veriler de olmazsa olmazımız. Marmara Bölgesi için bugün de dahil 4 günlük veriler geldikten sonra hazırlıklarımızı günler öncesinden yapmıştık. Dün Kuzey Marmara Otoyolu'nda meydana gelen kaza tamamen trafik kazası. Yaralanma da olmadı. Havalimanlarımızda da 4 günü başarılı şekilde geçirdik. Uçuşlar planlı şekilde devam ediyor." açıklamalarında bulundu.

Hızlı trenlere talep oldu mu?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu kendisine yöneltilen "Hızlı trenlere talep oldu mu?" sorusuna "Hızlı tren bu durumlarda çok işe yarıyor. Aynı şekilde konforu var. Ofis olarak bile kullanabileceğiniz ve ulaşımı sağlayabileceğiniz çok önemli bir ulaşım aracı." cevabını verdi 

Unkapanı Köprüsü'nün kapatılması 

"Karın dışında bakımla ilgili sorunları var. Şehir içinde dün gece biraz olumsuzluklar vardı ama onlar da ortadan kalktı. Unkapanı Köprüsü, 80 yıllık bir köprü. Periyodik bakımları önemli." sözlerinde bulunan Bakan Karaismailoğlu, "Büyükşehir Belediyesi bakmıyor mu?" sorusuna ise "İnşallah bakıyordur. Bakması gerekiyor çünkü. Kapasitesi çok yüksek, dikkat edilmesi gereken bir yer. Tehlike arz eden durum var. Ortası açılıp tekrar kapanıyor. Dubalar üstünde köprü. Onların bakımlarını iyi yapmak lazım. Okulların, devlet dairelerinin tatil olması ve uyarılar işe yaradı. Vatandaşlarımızın da dikkate alması lazım. İnşallah bu yıl için bitmiş gözüküyor kar mücadelesi." ifadeleri ile cevap verdi.

Unkapanı Köprüsü

Ayçiçek yağı taşıyan gemiler 

Adil Karaismailoğlu ayçiçek yağı taşıyan gemilere ilişkin: "Dünyanın neresinde olursa olsun Türk Bayraklı gemi varsa bizim arama kurtarma gemimiz var, orayla irtibattayız. Onları GPS ve haritalarla takip ederiz. O yüzden Karadeniz'de, Rusya ve Ukrayna'da sıkıntı yaşayan gemilerimizle sürekli irtibat halindeyiz. Konuştuğumuz 18 gemi Azak Denizi'nde, Rus limanındaydı. Savaş nedeniyle ayrılamıyorlardı. Cumhurbaşkanımızın görüşmesi neticesinde 18 geminin hepsi limandan ayrıldı. Sadece hava durumundan dolayı Karadeniz'e açılamadılar. Peyderpey çıkmaya başladılar. 18 geminin 6'sı ayçiçek yağı yüklü gemilerdi. Bir tanesi Ege Denizi'nden Mersin'e yol alıyor, diğeri de Boğaz'a geliyor, ötekiler de yolda." açıklamalarında bulundu.

Ukrayna'da bekleyen 23 Türk gemisi 

"Asıl sıkıntımız Ukrayna'daki 23 tane gemimiz. Orayla da Milli Savunma Bakanlığımız yoğun temas halindeler. Tahliye talebi olan vatandaşlarımızı oradan aldık. Gemilerini terk etmek istemeyen 110 kişi bekliyor. Gemilerin de oradan ayrılması için yoğun çaba var şu anda. Olumlu gelişmeler var."

Vaktinden 1,5 yıl önce bitti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu projenin vaktinden erken bittiğini vurgulayarak: "Bunlar çok kıymetli işler. Her vatandaşın gurur duyacağı projeler. Saatler süren yolculuklar artık 6 dakikaya düşecek. Köprümüzün kıyıdan kıyıya uzaklığı 4 bin 600 metre. Ayakları 318 metre. 100 katlı bir bina adeta. Vaktinden 1,5 yıl önce bitti. Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan böyle bir projeyi ülke ekonomisine kazandırıyorsunuz. Bütün projeler bizim projemizdir. Yatırımımızın yüzde 80'i devlet bütçesinden yapıyoruz. Yap-işlet-devret projelerini denizlerde, hava yolunda ve kara yolunda yapıyoruz. Deniz ve havada tamamen para kazanıyoruz. 3'ünü torba yaparsanız birbirlerini dengeliyorlar. (Köprü ve otoyol ücretleri) Feribotla saatler süren yolculuk için 100 lira ödeniyor. Burada sadece araç için ücret var. Bu ücret de buraya yapılan yatırımın finansal geri dönüşüdür. Önemli bir kısmını kullanıcıdan alıyorsunuz, eğer açık kalıyorsa onu da devlet olarak karşılamak zorundasınız. " sözlerinde bulundu.

Çanakkale Köprüsü’nü yapan şirketlerden biri eski CHP’li vekile ait 

Bakan Karaismailoğlu: "Bu ihalelerin hepsi açık ihale. Örnek verelim, Çanakkale Köprüsü. Birden fazla teklif vardır, en uygun olanı tercih ederiz. Şu anda bu projeyi 4 şirket yapıyor. 2 tanesi Çinli, bir tanesi eski CHP'li vekil, bir tanesi gündemdeki müteahhitlerden bir tanesi. Türkiye, son 20 yılda edindiği tecrübeyle bütün dünyaya mühendislik ihraç ediyor." dedi. 

Çanakkale Köprüsü

Kanal İstanbul Projesi 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesine ilişkin: "Lojistik koridorlar bütün dünyada gündemde. Panama, Süveyş kanallarının yapılması, Don Volga Nehri'nin kullanılması... Kanal işleri aslında dünyada yeni değil. Avrupa'da da çok var. Şu anda 12 milyar ton dünyadaki toplam ticaret hacmi. Önümüzdeki yıllarda 25 milyar tona kadar çıkacak. Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Karadeniz'deki bütün ülkeler limanlarına yatırım yapıyor. Savaşla birlikte kuzey koridor darbe alacak, orta koridorun önemi artacak. Montrö imzalandığı zaman İstanbul Boğazı'ndan 3 bin gemi geçiyordu, şu anda 40 bin civarında. Bu hareketlere yön vermek gerekiyor. Kanal İstanbul'un yapılması Montrö'yü deler veya aykırıdır diye altı olmayan şeyler söyleniyor. Kesinlikle öyle bir şey yok. Kanal İstanbul'dan geçen gemi hem Çanakkale'den hem Marmara'dan geçecek. Biz tamamen alternatif yol yapmak ve İstanbul Boğazı'nda oluşabilecek tehlikeye çözüm üretmek istiyoruz." sözlerinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal