Ukrayna Türkiye ile Anlaşmak İstiyor: Ekonomiye İlaç Olacak Anlaşma

Ukrayna Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko, Türkiye ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamak istediğine dair açıklamalarda bulundu. Yuliya Sviridenko’nun Türkiye ile ilgili tüm açıklamaları haberimizin detaylarında.

18.12.2021-11:44 - (Son Güncelleme: 18.12.2021-12:28)

Ukrayna Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko ‘Ukrayna tarafı (Türkiye ile) mümkün olduğunca ülkenin tüm sektörlerinin faydasını gözeten bir serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyor’ şeklinde bir açıklama yaptı. Ukrayna Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko, Türkiye ile, mümkün olduğu kadar ülkesinin tüm sektörlere fayda sağlayabilecek bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalamak istediklerini ifade etti. AA'nın yapmış olduğu haberine göre, Bakan Sviridenko, Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler hakkında bir değerlendirme yapıldı.

TÜRKİYE İLE ANLAŞMAK İSTİYORUZ

2011 yılından bu güne kadar STA için 11 kez resmi görüşmeler gerçekleştirildiğini ve sürecin devam ettiğini ifade eden Sviridenko, ‘Ukrayna tarafı (Türkiye ile) mümkün olduğunca ülkenin tüm sektörlerinin faydasını gözeten bir serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyor’ şeklinde konuştu. Sviridenko, Ukrayna iş dünyasının çoğunluğunun Türkiye piyasasına açılmaktan yana olduğuna dair açıklamalar yaptı. İkili iş birliğinin temel alanlarının bilgi teknolojileri, inovasyon, endüstri, enerji ve enerji verimliliği olduğunu ve aynı zamanda lojistik, ulaşım altyapısı ve turizm olduğunu belirten Sviridenko, ‘2021'in ilk 9 ayında Türkiye, Ukrayna'yla ticaret hacmi bakımından Çin, Polonya, Almanya ve Rusya'dan sonra 5. sırada geliyor’ şeklinde konuştu.

MAL TİCARETİ OCAK-EYLÜL ARASINDA YÜZDE 50 ARTTI

Yuliya Sviridenko, 12. Ukrayna-Türkiye Hükümetler Arası Ticaret Komisyonu Toplantısı'nda ticaret hacmini 10 milyar dolar artırmak amacı ile turizmden enerjiye pek çok alanın masaya yatırıldığını belirterek, ‘Bu sene ocak-eylül için iki ülke arasındaki mal ticareti geçen seneye göre yüzde 50 arttı ve 5 milyar dolara ulaştı’ şeklinde konuştu.Yatırım iş birliği alanında iki ülke arasında var olan  ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Sviridenko, 2021 yılının ikinci yarısında iş birliğinin tekrar canlandığını ifade etti.

YENİ KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI PROJELERİ YOLDA

Ukrayna Ekonomi Bakanı Sviridenko, sanayi bölgeleri, imtiyaz anlaşmaları ve kamu-özel ortaklığı alanlarında Ukrayna'yı stratejik yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirmek için çok çeşitli programlar başlatıldığını ifade ederek, yeni kanunlar ile birlikte Herson ve Olvia limanları olarak 2 önemli imtiyaz anlaşmasının imzalanmış olduğunu ifade etti. İmzalanmış olan  söz konusu pilot imtiyaz anlaşmalarının kamu-özel ortaklık modelinin Ukrayna altyapısına yatırım çekme anlamında etkinliğinin bir kanıtı niteliği taşıdığını bildiren Sviridenko, yol ve liman altyapıları alanlarında yeni kamu-özel ortaklık projelerinin de hazırlık aşamasında olduğunu ifade etti. Sviridenko, Türkiye'nin Ukrayna'nın en önemli stratejik ortaklarından biri olduğuna dikkati çekerek, iki ülkenin uzun soluklu ve sıkı bağlarının ekonomik ilişkilere de olumlu anlamda bir katkı sağladığını ifade etti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal