UEFA İsviçre sistemi lig nedir? UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa, Konferans Ligilerine kaç takım katılacak?

Şampiyonlar Ligi formatı 2024 yılından itibaren değişiyor. Yıllardır aynı olarak devam eden format yapılacak değişikle birlikte İsviçre Ligi sisteminde oynanacak. Bu değişim birçok taraftardan eleştiri alırken birçoğu da yeni sistemle ilgili bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Peki, UEFA İsviçre sistemi lig nedir? UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa, Konferans Ligilerine kaç takım katılacak?

11.05.2022-10:58 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-11:50) UEFA İsviçre sistemi lig nedir? UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa, Konferans Ligilerine kaç takım katılacak?

UEFA tarafından yapılan bir duyuruda 2024-2025 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi ile birlikte, Avrupa Ligi ve Konferans Liglerin grup formatlarından çıkarılacağı ve lig formatında oynanmaya devam edeceğini bildirdi. Yıllardır aynı format üzerinden devam eden sistem yapılan açıklamadın ardından değiştirime yoluna giderken bu karar çok sayıda taraftardan tepki gördü.

UEFA'nın, Şampiyonlar Ligi maçlarının 2024 yılında itibaren 'İsviçre sistemi' kapsamında oynanacağı yönünde yapılan açıklama sonrası " şeklinde oynanacağını açıklaması sonrası ligdeki takım sayıları da 32'den 36'ya yükselmiş oldu.

Ülke puanları sıralamasında da 5'inci sırada bulunan federasyona ise Şampiyonlar Ligi'nde kontenjan açılacağının belirtildiği gelişme sonrası futbol severler UEFA İsviçre sistemi lig nedir? sorusuna yanıt aramaya başladı.

UEFA İsviçre sistemi nedir

UEFA İsviçre sistemi lig nedir?

Uzun bir süredir grup aşamaları sisteminde devam eden Şampiyonlar Ligi'ndeki yapılan en büyük yenilik olarak görülen İsviçre sisteminde, 2024 yılında itibaren artık her kulüp, lig aşaması sırasında iç saha ve deplasman maçlarında 3 müsabaka yerine 8 farklı rakip ile 4'ü kendi evinde, 4'ü de deplasman olmak üzere toplam 8 müsabakaya çıkacak.

Fakat bu müsabakalar, deplasmanlı şekilde oynanmayacak ve fikstüre göre belirlenecek. Konferans Ligi'nde yer alan takımların maç sayıları ise yeni sisteme göre 3'ü kendi sahasında 3'ü de dışarıda olmak üzere 6 farklı takım ile oynanacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa, Konferans Ligilerine kaç takım katılacak?

UEFA tarafından getirilen yeni sistemde ülke sıralamalarında ilk 5 ligdeki 4 takım direkt olarak Şampiyonlar Ligi içinde yer alacak. Daha önceki sistemde bu sayı 4'tü.

Şampiyonlar Ligi'ne giden yol olarak bilinen Play-Off eleme aşamasından daha önceden 4 takım katılırken yeni sistemle birlikte artık 5 takım katılmış olacak. Önceki sezonda en çok puanı alan iki ülkeden ekstra iki takım ise UEFA tarafından gönderilen özel davetiye ile Şampiyonlar Ligi'ne katılım sağlayacak.

Serkan Morova
serkan.morova@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal