Uçak bileti ne kadar erken alınırsa ucuz olur? Ucuz uçak bileti kaç gün önce alınmalı? Ucuz uçak bileti bulmanın püf noktaları

Günden güne pahalılaşan uçak biletleri, seyahatlerin başında gelen kısımdır. Seyahat etmeyi sevenlerin bavul hazırlamaktan önce araştırmaya koyulduğu konulardan biri ise uçak biletlerinin ne zaman alınırsa daha uyguna geleceğidir. Peki, uçak biletleri ne kadar erken alınırsa ucuz olur? Uçak biletlerinin uyguna gelmesi için kaç gün önceden alınmadır? Bu ve benzeri sorularınız için ucuz uçak bileti bulmanın püf noktalarını sizler için derledik.

27.03.2022-13:48 - (Son Güncelleme: 27.03.2022-17:46) Uçak bileti ne kadar erken alınırsa ucuz olur? Ucuz uçak bileti kaç gün önce alınmalı? Ucuz uçak bileti bulmanın püf noktaları

Günden güne pahalılaşan hayatta herhangi bir nedenden ötürü seyahat planlamaları içerisinde olanların ilk önce baktıkları unsur, gitmek istekleri yere nasıl en uygun şekilde gidebilecekleridir. Herkesin seyahat aracı farklı olsa da genellikle kullanılan araç ise uçaklardır. Bundan dolayı pek çok insan seyahat hazırlıklarının başında öncelikle bilet arayışı içine girmektedir.

Uçak bileti ne kadar erken alınırsa ucuz olur?

Özellikle yurt dışı seyahatlerine çıkanların uçak biletlerine bir servet ödememek adına fazlasıyla merak ettiği konular arasında yer almaktadır en uygun uçak biletinin ne zaman olacağı. Tabii ki uçak biletlerini uyguna getirmek mümkün. Fakat bunun için bazı  şeyleri de alışkanlık haline getirmemiz  gerekmektedir. İşte, ucuz uçak bileti bulmanın püf noktaları...

Ucuza uçak bileti bulma yolları

1- Havayolu şirketlerinin ya da karşılaştırmalı uçak bileti sunan firmaların bültenlerine e-posta aracılığıyla kaydolmak. Böylelikle güncel bir kampanyadan ilk haberi olanlardan biri olabilirsiniz. 

2- Erken satın almak.

Ucuza uçak bileti arama motorlarında biri olan Skyscanner’a göre en uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için, tüm olasılıklar göz önünde alındığında, seyahatten ortalama 27 hafta önce uçak bileti aramaya başlanılmasıdır . Tabii seyahat zamanına karar verildiği takdirde uygulanılması gereken çözümlerden biri budur.

Özellikle yurt dışı seyahati yapacak olanlar, en uyguna uçak bileti bulabilmek adına 12 gün boyunca takip ediyor. Bu 12 gün süresinde bile fiyatlar ortalama olarak %5 oranında değişiklik gösterebiliyor.

Uçak bileti ne kadar erken alınırsa ucuz olur?

Ne yazık ki erken rezervasyon kavramı henüz tam olarak kafamıza yerleşemediği için %57’lik bir kısım geç rezervasyon yaparak en uygun fiyatları kaçırıyor. Seyahat planlaması yaparken en önce bu seyahate ne zaman gideceğine karar vermelisiniz. 

Buna ne kadar erken karar verilirse, havayolu firmalarının kampanyalarını değerlendirme şansı da bir o kadar yüksek olur.

Artık çoğu havayolu firması 1 yıl kadar öncesinden normal fiyatın nerdeyse üçte birinden bile daha ucuz şekilde uçak bileti kampanyaları duyuruyor. Erken kapılan koltuklardan arta kalan boş koltuklar ise uçuşa yakın dönemde düzenlenen daha az indirimli kampanyalarla dolduruluyor.

Ucuz uçak bileti kaç gün önce alınmalı?

Skyscanner'ın yayınladığı ‘Rezervasyon İçin En Uygun Zaman’ raporuna göre, en uygun fiyata bulunabilecek uçak biletleri, seyahat tarihinden 27 hafta önce, yani gerçekleştireceğiniz seyahat tarihinden 6-7 ay öncesinde bulunabilmektedir. Fakat, bu dönemde bilet alan kişilerin ortalama uçak bileti fiyatlarına göre %14,9 oranında kâr elde ettiğini de unutmamak gerekmektedir. 

Havayolları, 1 yıl önceden fiyatları sisteme girmeye başlıyor ve promosyon uygulanan ilk 5 veya 10 koltuk dışındaki biletleri yüksek fiyattan satıyor. Yurtdışı uçuşlarında ortalama 171 gün önce, fiyatlar en düşük seviye iniyor. Sonrasında ise hafif bir çıkış görülüyor.

Son 1 ayda ise fiyatlarda neredeyse %40’a varan artışlar yaşanıyor. İç hatlarda daha hızlı karar alabildiğimiz için en ucuz bilet, seyahatin 57 gün öncesinden bulunabiliyor.

Uçak bileti ne kadar erken alınırsa ucuz olur?

Son dakika ucuz uçak bileti bulmak da mümkün olmaktadır. Fakat, son dakika fırsatları ise daha çok 5 saat ve üzeri uzun mesafeli uçuşlar için geçerli olmaktadır.

Örnek vermek gerekirse, diyelim ki İstanbul-Tayland arası bir seyahat planınız var. İstanbul-Tayland uçuşları için seyahat tarihinden 15 hafta öncesinde bilet fiyatları daha yüksekken, en uygun fiyatı genellikle 5 hafta öncesinde bulmak mümkün olmaktadır. Aynı zamanda böyle uzun mesafeli uçuşlarda uçuş günü yaklaştığında fiyatlarda da son derece hareketlilikler gözlemlenebiliyor. Fiyatların hızla yükselebileceği de unutulmamalıdır.

Dünyanın en büyük online seyahat sitelerinden biri olan Kayak.com verilerine bakıldığında, seyahatin 34 gün öncesinde; Expedia.com verilerindeyse 3 ay öncesinde en iyi fiyatlar yakalanabilmektedir. Kısacası, fiyatlar siteden siteye, ülkeye, uçulacak yurtiçi veya yurtdışı rotaya göre değişiklikler gösterebiliyor.

Uçak bileti ne zaman alınmalı?

Bir seyahat gerçekleştirecekseniz, bunun en uyguna getirmek istiyorsanız bunun için düşün sezonlara odaklanmanız gerekmektedir. Mesela, yaz aylarında yapılmak istenen uçuşlar, yüksek sezon olmasından dolayı daha pahalıdır ama yazın başlangıcı ve sonlarında daha uygun uçak bileti bulmak mümkündür. Mesela, Haziran ayının başında ya da Ağustos ayının son haftasında, tatil ayları olan Haziran sonu, Temmuz ve Ağustos başında göre daha uygun bilet satın alma zamanı olarak söylenebilir. Bu yoğun ayların öncesinde ve sonrasında, Mayıs ve Eylül ayları ucuz bilet için daha uygun olacaktır.

Skyscanner’in hazırlamış olduğu uçak bileti fiyatı analizleri raporuna göre, yılın tüm ayları baz alındığında, ucuz uçak bileti için en uygun zamanın Mayıs ayı olduğunu ortaya koymuştur.

Uçak bileti ne kadar erken alınırsa ucuz olur?

Hangi gün uçmalı?

Genel bir bilgiye göre en ucuz biletin Çarşamba günü olacağına dairdir. Son zamanlarda gelen, Airlines Reporting Corp’un 94 milyar Dolar değerinde 130 milyon uçak biletini analiz ettiği çalışmanın verilerine göre, haftanın en ucuz günü Pazar olarak öne çıkmaktadır. Bunu ikinci sırada ise Cumartesi takip etmektedir. Cumartesi günü fiyatlar, Pazar gününe oranla %1.6 artış göstermektedir. Üçüncü sırada da Çarşamba bulunmaktadır.

Yani en ucuz uçak bileti Çarşamba günleri bulunur efsanesinin yanlış olduğu görünmektedir. Pazartesi günü bilet fiyatlarında ise bir önceki güne oranla %16 daha yüksektir. En pahalı günün ise Cuma günleri olduğu ortaya çıkmıştır.

Yapılan diğer analizlerdeyse Perşembe günleri gidiş, Çarşamba günleri dönüş şekline alınan biletlerin, haftanın diğer günlerine göre %21 daha ucuz olduğu ortaya konmuştur. Çoğu havayolu firması Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri fiyatları 30$-50$ yükseltmektedir. 

Uçak bileti ne kadar erken alınırsa ucuz olur?

Her ülke için farklı zamanlar

Skyscanner’ın 'Rezervasyon İçin En Uygun Zaman' adlı raporunda, en uygun seyahatin ne zaman yapılabileceği konusu ülke bazında da araştırılıyor. Yapılan araştırmaya göre Almanya ve ABD’ye gitmek için en uygun ay Şubat ayı gibidir. Bu durumda Almanya için yaklaşık 243 TL, ABD içinse yaklaşık 776 TL tasarruf edebilmektedir. İspanya’ya ise Ocak'ta uçanlar, Ağustos ayına oranla yaklaşık 279 TL kar elde edebilmektedir.

Uçak biletlerinin hangi tarihler arasında en ucuz olduğu zamanı 1 ile 5 arasında anlatmak gerekirse:

- Ocak-Mart ortasında en düşük (1)

- Mart ortası-Mayıs başı gibi biraz daha yüksek (2)

- Mayıs başı-Haziran ayı ortası gibi fiyatlar biraz daha artış gösteriyor (3)

- Haziran ortası–Ağustos sonu gibi ise yaz sezonu olduğu için uçak biletlerinin en pahalı olduğu dönem (4)

- Ağustos sonu–Ekim ortası gibi bir düşüş yaşar (3)Ekim ortası–Aralık sonu gibi fiyatlar biraz daha düşer (2) fakat,

- Aralık sonunda yine biletlerin en pahalı olduğu döneme girilir (4)

Uçak bileti ne kadar erken alınırsa ucuz olur?

Uygun hava limanı seçimi

Havayolu firması ve havalimanı seçimi de fiyatlarda büyük değişimler yapabilmektedir. Atatürk Havalimanı'ndan yapılan uçuşlar ile Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan gerçekleşen uçuşlar arasındaki fiyat farkının olmasının sebebi budur.

Düşük fiyatla uçuş gerçekleştiren havayolları bu havalimanlarını kullandığı için uyguladıkları bilet fiyatı ücretleri de daha düşüktür. 

Uygun fiyatları kaçırmamak için ‘Fiyat Alarmı’

Skyscanner ve ucakbileti.com.tr gibi herhangi bir ödeme talep etmeden fiyat karşılaştırması yapan siteleri kullanmak, geniş bir yelpazeden fiyat karşılaştırma olanağı sağlayarak, seyahat etmeyi sevenlerin en ucuz bileti bulmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda seyahat tarihinden birkaç ay önce bilet fiyatlarını kontrol etmeye başlayarak fiyatlar düştüğü anda satın almak da büyük önem taşımaktadır.

Uygun fiyatların ne zaman olacağı ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de uçak bileti takip siteleri sayesinde istediğiniz uçak biletinin fiyatı düştüğü anda bundan hemen haberdar olmak mümkündür. Havayolu şirketleri gelirlerini maksimize etmek için talep arttıkça bilet fiyatlarını yükseltiyor, satışlar düştüğünde ise hemen promosyonlara başlıyor.

Promosyonları ve fiyat düşüşlerini yakalamak için de airfarewatchdog, Skyscanner, Farecompare gibi sitelerin fiyat alarmı seçeneklerini kullanmayı unutmayın!

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal