Türklerin Büyük Zaferi Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100.Yıl Dönümü

Kurtuluş Savaşı için kritik öneme sahip olan Sakarya Meydan Muharebesi 100 yaşında. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu savaşta ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır’ diyerek askerlerin o önemli emri verdi.

13.09.2021-15:25 - (Son Güncelleme: 13.09.2021-15:25) Türklerin Büyük Zaferi Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100.Yıl Dönümü

‘Türk'ün zaferi’ olarak tarihe geçen Sakarya Meydan Muharebesi, uzun süren çatışmaların ardından zaferle sonuçlandı. 

Türk ordusu Eskişehir Muharebesi’nin ardından, Anadolu düşman tarafından işgal edildiği esnada, İstiklal Harbi zamanında, 100 kilometreye sahip alanı bırakarak Sakarya Nehri'nin doğusuna doğru geçiş yaptı.

Bu geçişin ardından, Yunan güçlerinin bölgeye geçmesi ve halk arasında durumun umutsuzluğa sebep olmasıyla Mecliste sert tartışmalar yaşanmıştı.

Meclis, bu durumu önleyebilmek adına Türk milleti için kritik öneme sahip olan savaşta Mustafa Kemal Atatürk, 5 Ağustos 1921 tarihinde ‘Türk Orduları Başkomutanı’ olarak görev verdi.

Ordunun ihtiyaçlarının karşılanması sebebiyle Sakarya Meydan Muharebesi’nden önce, Gazi Mustafa Kemal kanunla verilen yetkiyi kullanarak, halkı fedakarlığa davet etti. Gazi Mustafa Kemal, ‘Tekalif-i Milliye Emirleri’ni çıkardı.

Bunun sonucunda, kaynakların büyük bir bölümünün Sakarya Cephesi'ne yönlendiren Gazi Mustafa Kemal, 12 Ağustos 1921 tarihide Batı Cephesi'ne gidip, düşmanın olabilecek hareketlerine dair stratejiler belirledi.

Yunan kuvvetleri, 13 Ağustos tarihinde saldırıya başladı. 23 Ağustos tarihinden başlayarak Sakarya mevzisinin güney tarafına doğru harekete geçti.

Tarihi ve kritik öneme sahip olan savaş, yaklaşık 100 kilometreye sahip cephede başladı. 

HATTI MÜDAFAA YOKTUR, SATHI MÜDAFAA VARDIR

Sakarya mevzisinde düşmanın sahip olduğu kuvvet ve silahlar zaman zaman çekilmelere sebebiyet verdi. Bu süre içinde, Türk ordusunda ciddi kayıplar yaşandı.

Başkomutan Mustafa Kemal, 26 Ağustos tarihinde ordusuna tarihe geçen o önemli ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanı ile ıslanmadıkça terk olunamaz.’ emrini verdi. Türk ordusu ile Yunan ordusu arasındaki çarpışmalar günlerce devam etti. Verilen emrin ardından pek çok birlik geri çekilse de yeniden çarpışma tekrar başlamış oldu.

Türk kuvvetlerini, 23-30 Ağustos'ta yaptıkları ciddi saldırılara karşın kuşatamamış olan Yunan, bu defa şansını Haymana istikametine yöneldi. Yunan birlikleri, 10 Eylül tarihinde Türk ordusunun taarruzu karşısında başarılı olamayarak yenildi.

Sakarya Meydan Muharebesi, 22 gün ve 22 gece sürdükten sonra 13 Eylül 1921 tarihinde, düşman Sakarya Nehri'nin doğusunda bütünüyle yok edildi. Yunan askerleri kaçarken Sakarya Nehri'nde boğuldu. Bu zafer tarihin akışını değiştirerek, Türk’ün esareti asla kabul etmeyeceğini bir defa daha dünyaya ilan etmiş oldu.

GAZİ MUSTAFA KEMAL'E MAREŞAL VE GAZİ UNVANLARI VERİLDİ

Büyük zaferin ardından, 19 Eylül 1921 günü TBMM , Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’e ‘Mareşal’ rütbesi ve ‘Gazi’ unvanı takdim edildi.

Sakarya Meydan Muharebesi, kahraman Türk askerinin, Yunan ordusunu büyük bir hezimete uğratarak Türk’ün Kurtuluş Savaşı'nda zafere giden yolda en önemli habercisi oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal