Türkiye'nin yangın söndürme filosu büyüyor: Türkiye’nin kaç yangın söndürme helikopteri veya uçağı var? Orman yangını nasıl söndürülüyor?

Son yıllarda yaşanan yangınlar sebebiyle Türkiye’nin yangın söndürme filosunun genişletilmesi için çalışmalar hızlandı. Peki Türkiye’nin kaç yangın söndürme helikopteri veya uçağı var? Orman yangını nasıl söndürülüyor? İşte konu hakkında merak edilenler...

14.07.2022-09:29 - (Son Güncelleme: 14.07.2022-09:29) Türkiye'nin yangın söndürme filosu büyüyor: Türkiye’nin kaç yangın söndürme helikopteri veya uçağı var? Orman yangını nasıl söndürülüyor?

Dün İzmir’in Çeşme ilçesinde devam eden orman yangını sebebiyle Osman Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki yangın söndürme filosunun genişletilmesi talebinde bulundu. Anadolu Ajansı’nın paylaştığı habere göre Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından satın alma yoluyla 5 amfibik uçak için tedarik süreci başlatıldı.

Türkiye’nin kaç yangın söndürme helikopteri veya uçağı var?

Maliyeti yüksek olan özel kullanım araçlarının tedariği konusunda oldukça zorlanılıyor. Üretim ve montaj aşamaları da dahil edildiğinde bir özel kullanım uçağının kullanılmaya tam olarak hazır hale gelmesi en azından 2 seneyi buluyor. 

Özel kullanım araçlarının bu uzun süreli üretim süreci sebebiyle yangınlarla mücadelede uzun vadeli uçak kiralama yoluna gidildi. Bu amaca yönelik olarak  2022, 2023 ve 2024 yangın sezonlarında kullanılmak üzere 20 uçak ve 55 helikopterin kiralanmasına yönelik ihaleler başlatıldı.

Yangın söndürme

İhaleler 10 Ocak’a kadar temin edilecek

3 ayrı şekilde yapılacak ihalelerde  5 büyük tanker uçak (asgari 8 ton tank kapasiteli), 5 ambifik uçak (asgari 5 ton tank kapasiteli), 10 küçük tanker uçak (2-4 ton tank kapasiteli) kiralanacak. İhaleler için teklife çağrı dosyaları 10 Ocak'a kadar temin edilebilecek.

Yangınların söndürülmesi için kullanılacak olan 10 gece helikopteri, 10 ağır sınıf helikopteri ve 35 hafif sınıf helikopteri de ihaleler kapsamında kiralık olarak Türk envanterine dahil edilecek. 

Hali hazırda Türk Hava Kurumu’nun envanterinde yer alan yangın söndürme uçakları ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile yerli sanayi olanaklarıyla en hızlı ve maliyeti en düşük olacak şekilde göreve hazır hale getirilecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal