Türkiye’nin ikinci astronotu olacak: Tuva Cihangir Atasever ne zaman uzaya gidecek?

Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı’nın Dünya’ya dönüşü sonrasında ikinci Türk astronot olması beklenen Tuva Cihangir Atasever’in ne zaman uzaya gideceği merak ediliyor. Ayrıntılar haberimizde…

10.02.2024-10:43 - (Son Güncelleme: 10.02.2024-17:43)

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, ilk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu hakkında, "Biz bu misyonla birlikte uzay farkındalığı ve insan kaynağı misyonumuzu da gerçekleştiriyoruz. Alper'in toplumdaki uzay farkındalığı ve insan kaynağı konusunda da katkılarını ilerleyen süreçte göreceğiz." diye konuştu.

Gezeravcı tedavileri sonrasında Türkiye’ye dönecek

Kıraç, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya iniş yolculuğunu değerlendirirken, Gezeravcı'nın ilk tedavilerin ardından Türkiye'ye dönmesinin planlandığını aktardı.

Sağlık kontrolü sürecinin 3 ila 7 gün arasında tamamlanmasının beklendiğine dikkat çeken Kıraç, Gezeravcı için bu sürenin daha kısa olabileceğini belirtti.

Ayrıca, Kıraç, Gezeravcı'nın uzayda bulunduğu süre boyunca gerçekleştirdiği 13 bilimsel deneyin sonuçlarının halen değerlendirilmekte olduğunu vurgulayarak, çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Tuna Cihangir Atasever

Deneyler literatürde yer alacak

Kıraç, uzay çalışmalarında şu ana kadar gerçekleştirilen yaklaşık 2 bin deneyin akademik literatüre kazandırıldığını belirterek, "Artık bir Türk astronotunun yaptığı deneyler de bu kapsamda yer alıyor. Bu deneylerin gelecekte uluslararası yayınlarda da etkili olmasını umuyoruz. Uzay farkındalığı ve insan kaynağı konusundaki misyonumuzu Türkiye genelinde sürdürüyoruz. Alper, uzayda bulunduğu süre zarfında 13 bilimsel deney gerçekleştirdi. Bu deneylerin sonuçları halen değerlendiriliyor." dedi.

Kıraç, Alper Gezeravcı'nın uzayda bulunduğu dönemde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden öğrencilerle bir araya geldiğini ve dönüşünden sonra da uzay farkındalığı çalışmalarının devam edeceğini ifade etti. Alper'in toplumda uzay bilincini artırmaya yönelik katkılarına vurgu yapan Kıraç, gençlerin Alper Gezeravcı'nın dönüşünü heyecanla beklemelerini istedi.

Tuva Cihangir Atasever ne zaman uzaya gidecek?

Ayrıca, Kıraç, nisan ayında ikinci astronotları Tuva Cihangir Atasever'i uzaya göndermeyi planladıklarını ve Atasever'in de yaklaşık 80 kilometrelik bir yörünge altı uçuş sırasında 7 deney gerçekleştireceğini açıkladı. Kıraç, Atasever'in uzay yolculuğunun nisanın ilk haftalarında gerçekleşeceğini belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal