Talep üç kat arttı: Yabancı yatırımcılar Türkiye için sıraya girdi

Yabancı yatırımcılar, ekonomi alanında son aylarda atılan adımlara karşı olumlu bakmaya başladı ve Türk varlıklarına taleplerini yoğunlaştırdı. Hazine’nin 2034 vadeli tahvil ihracına yönelik talepte 3 kat, Varlık Fonu tahvil ihracına yönelik talepte ise 14 katlık artış gözlemlendi. Öte yandan borsada endeks 9 bin puanı geçti. Detaylar haberimizde…

10.02.2024-10:03 - (Son Güncelleme: 10.02.2024-17:43)

Yeni ekonomi yönetiminin göreve başladığı Haziran 2023’ten bu yana para politikası ve enflasyona karşı mücadele gibi alanlarda önemli adımlar atıldı. Yapılan düzenlemeler sonrasında kredi notundaki iyileşme ile risk priminde düşüş yaşanması sonrasında yabancı yatırımcıların Türkiye’deki varlıklara ilgisi de arttı.

Son çeyrekten bu yana geçen süre zarfında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türk şirketlerinin yurtdışındaki piyasalardan sendikasyon ve tahvil ihraçları yoluyla elde ettiği kaynak miktarı 22.5 milyar dolara ulaştı. Bu hafta içinde gerçekleşen borçlanma işlemleri, yabancı yatırımcılardan rekor talep gördü. Borsa İstanbul endeksi ise dün 9 bin puanı geçti.

Hazine 3 kat fazla talep görmeye başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dolar cinsinden 2034 vadeli tahvil ihracı tutarı 3 milyar dolar olarak belirlendi. İhraç tutarı, bakanlık hesaplarına 15 Şubat'ta yatırılacak. 15 Mayıs 2034 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 7.625, getiri oranı ise yüzde 7.875 olarak açıklandı. Hazine, 2023 haziran ayında gerçekleştirdiği 2.5 milyar dolarlık yeşil tahvil ihracında ise getiri oranını yüzde 9.3 olarak belirlemişti. Mart ayındaki 2 milyar 250 milyon dolarlık 2029 yılı vadeli tahvil ihracında ise getiri oranı yüzde 9.50 seviyesindeydi.

Yatırımcı Türkiye

300 yatırımcı Türkiye için sırada

İhraca yaklaşık 300 yatırımcı ilgi göstererek, ihraç tutarının 3 katından fazla talep oluşturdu. Tahvilin yüzde 42'si Birleşik Krallık ve İrlanda, yüzde 27'si ABD, yüzde 20'si Orta Doğu, yüzde 6'sı diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 4'ü Türkiye ve yüzde 1'i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı. Bu ihraç ile birlikte, bu yıl uluslararası sermaye piyasalarından toplamda 3 milyar dolar tutarında finansman kaynağı ortaya çıktı.

Varlık Fonu’nda rekor

Türkiye Varlık Fonu'nun 500 milyon dolarlık tahvil ihracına, 7 milyar doların üzerinde yoğun talep geldi. Amerika dışındaki yatırımcılara sunulan Reg S yapıdaki 5 yıl vadeli işlemin başlangıç fiyatı yüzde 9.125 olarak belirlendi. Hemen ardından başlayan işlem, yatırımcılardan büyük ilgi gördü ve tahvil ihracına 7 milyar doların üzerinde talep toplandı. İki fiyat revizyonu sonucunda getiri oranı yüzde 8.375'e çekildi. Bu tahvil ihracındaki yüksek talep, uluslararası piyasaların Türk ekonomisine ve yeni ekonomi politikalarına olan güvenini bir kez daha gösterdi.

Fitch’ten dikkat çeken tahmin

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından hafta başında yayımladığı analizde, Türkiye, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Brezilya, Polonya, Hindistan, Endonezya ve Rusya piyasalarına yönelik net sermaye akışının, 2013'ten beri görülen en yüksek seviye olan 200 milyar doları aşabileceğine dikkat çekti.

Borsa’da patlama

Hisse senedi ve tahvil-bono piyasalarında ekim ayının son haftasında başlayan yabancı yatırımcı girişi, son 14 haftada hız kesmeden devam etti. 27 Ekim 2023 - 2 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleşen bu süreçte hisse senedi piyasasına toplamda 2 milyar 140 milyon dolarlık net yabancı girişi yaşandı. Yabancı yatırımcılar, bu süreç içerisinde sadece bir haftada net satış gerçekleştirdi. Artan yabancı girişinin etkisiyle Borsa İstanbul'da endeks, dün itibariyle 9 bin puanı geçerek tarihi bir rekora imza attı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal