Türkiye’nin Bilinmeyen Cenneti: İğneada

Üst üste gelen yangın ve seller, doğayı ne kadar rahatsız ettiğimizi bize hatırlattı. Mavi gezegene daha saygılı davranmayı önemsememiz gereken bir dönem yaşıyoruz. Gözümüz gibi bakmamız gereken yerlerden biri olan İğneada ise apayrı bir cennet.

25.08.2021-14:53 - (Son Güncelleme: 10.09.2021-12:48) Türkiye’nin Bilinmeyen Cenneti: İğneada

İğneada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı bir belde. İstanbul’a yaklaşık 250 km, Edirne’ye 165 km ve Kırklareli’ne ise yaklaşık 100 km uzaklıktaki bölge tam Bulgaristan sınırında bulunuyor. Karadeniz’in en batısında, Trakya’nın en kuzeyinde, geniş bir koya sıralı Istıranca Dağları’nın yeşili ve Karadeniz’in mavisiyle bezeli bu nokta longoz ormanlarından ve göllerden oluşuyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürüyle de ilgi çeken İğneada, şehir hayatından uzaklığı sebebiyle günümüze kadar korunabilmiş. Ekosistemler zinciri olarak tanımlanan İğneada’da kıyı kumulları, tuzlu su gölleri ve bataklıklar bir arada bulunuyor. Kuşların göç yollarında bulunan bölge birçok göçmen kuş için hayati öneme sahip bir durak. Meşhur Longoz Ormanları yağışı bol mevsimlerde tamamen su altında kalabiliyorken yaz mevsiminde yer yer göllerle kaplanıyor. Tarihi belgelere göre İğneada Neolitik dönemden bu yana insanların yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Antik Yunan’dan Perslere kadar bir çok toplumun ilgisini çeken ve akınlara sahne olan İğneada bu istilalarda epeyce tahrip olmuş.


NE ZAMAN GİTMELİ? 

İğneada tipik Karadeniz iklimine sahip olduğu için yıllık hava sıcaklık ortalaması 20 dereceyi geçmiyor. Ormanları ve denizi sayesinde yaz gecelerinde epey serin olan İğneada yıl boyu yağış alabilen bir nokta. İlkbahar ve sonbahar ayları, doğasını ve renklerini görmek için ideal olsa da kışın da bir kaçamak yaparak huzurlu ve sakin birkaç gün geçirebilirsiniz.

NE YEMELİ?

Tarihi boyunca birçok farklı medeniyetin hüküm sürdüğü İğneada bu medeniyetlerin mutfaklarından da etkilenmiş. Hem zeytinyağlıları, hem hamurişleri hem de deniz ürünleri İğneada’da tatmanız gereken lezzetler arasında. Saçta cizleme, bıldırcın, Hıdırellez pilavı, oğlak kebabı, hamsi, palamut, kalkan, ve bir tatlı su balığı olan alabalık İğneada’nın yöresel yemeklerinden sadece birkaçı. İğneada’nın meşhur orman balını ve özellikle çilek reçelini kahvaltınızda görmek isteyeceksiniz.


NEREYİ GEZMELİ?

İğneada’da gezip göreceğiniz yerlerin başında Avrupa’nın en büyüğü kabul edilen Longoz Ormanları geliyor. Longoz Ormanları için düzenlenen turlara katılarak trekking yapabilir, bölgenin doğal güzelliklerini deneyimleyebilirsiniz. Yakınlarında bulunan Kıyıköy’ü ziyaret edecekseniz manda yoğurdu ve sucuk almanızı öneriyoruz. Demirköy’de konaklamalı turlara katılırsanız içinden yeraltı nehirleri geçen Dupnisa Mağarası’nı da görme imkanı bulacaksınız. Eğer denize girmek istiyorsanız berrak sularıyla Beğendik Köyü’ni ziyaret etmelisiniz. 

NEREDE KALMALI?

Aslında doğa dostları için kamp en iyi alternatif. Ama bir odam olsun sabah duşumu alabileyim, sonra çıkar doğayı gönlümce gezerim diyenler için  Hotels.com ve Tatil.com olabilecek tüm alternatifleri listeliyor. İğneada'da yan yana bulunan 2 otel; İğneada Resort Hotel & Spa ve İğneada Meltem Hotel, Sahil Caddesi üzerinde bulunuyor. Şehir içinde yer bulunamıyorsa yaklaşık 30 km ilerisinde Vize'de de kalınabiliyor. Bu durumda otel alternatifleri çoğalıyor. Atakale Butik Otel, Çetinler Hotel, Lara Konukevi ve Papazin Evi (Konak Butik Hotel) için İnternetten rezervasyon yapılabiliyor. Rezervasyonda indirimkodu.com üzerinden alınacak indirim kodları ödemenin bir miktarını bedavaya getirecek şekilde geçerli oluyor.


HANGİ AKTİVİTELERİ YAPMALI?

Karadeniz’in en güzel kıyılarından biri olan İğneada’da özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında denize girebilirsiniz. İğneada kuş göç yolu üzerinde bulunduğundan kuş gözlemi meraklılarının uğrak yerlerinden biridir. Uçsuz bucaksız ormanlarında, orman içi dağ bisiklet turu, treking, yön bulma aktivitelerine katılabilirsiniz. Longoz ormanlarında eşsiz anlar yaşayabilirsiniz. Sahip olduğu üç ekosistem sayesinde bitki çeşitliliğini gözlemleyebilirsiniz. Dilerseniz ata binebilirsiniz. Bölgede Liman Feneri, Sislioba Kalesi, Hamdibey Kalesi, Gökyaka kalesi gibi tarihi kalıntıları ve deniz altındaki batıkları ziyareti edebilirsiniz.

LONGOZ ORMANI NEDİR?

Longoz ormanları, denize doğru akan su yollarının zamanla kumullar tarafından kesilmesiyle, suların iç bölgelerde oluşturduğu göletlerin çok canlı bir orman ekosistemi yarattığı yörelerde bulunur. Yağmur mevsiminde tamamen sular altında bulunan Longoz ormanlarındaki sular yaz mevsimiyle birlikte çekilir. Longozlar Türkiye'de sadece Karadeniz kıyılarımızdaki Kırklareli İğneada’da, Sakarya Acarlar’da ve Sinop Sarıkum’da bulunur. Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük kayın ve meşe longozu olan İğneada, dünyada nadir görülen göl ile deniz manzarası ve temiz havasıyla her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünüyor. İğneada Longozu, 4 farklı göl, 550 farklı türde bitki, 25 türde sürüngen, 50 türde memeli, 30 farklı tatlı su balığı, 20 türde deniz balığı ve 220 farklı kuş ırkına ev sahipliği yapıyor. Sonuçta adında “ada” geçmesi sizi yanıltmasın; İğneada bir ada değil, ama burası dünyanın geri kalanından kopacağınız ve bir kaç gün boyunca kendinizi doğayla başbaşa bulacağınız bir cennet parçası. 13.11.2007 tarih ve 26699 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2007/12759 no'lu karar ile Milli Park ilan edilmiş olduğundan koruma altında bir yöremiz. Yani huzurlu, sessiz ve sakin bir zaman geçirmek istiyor, her şeyi unutup gezegenle bütünleşmeyi arzuluyorsanız dünyanın diğer ucuna gitmeye gerek yok; İğneada’yı ziyaret edin yeter.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal