Türkiye’den ABD F-16 talebi: F-16’larla beraber modernize kitleri isteniyor! Görüşmeler sürüyor

Savunma Sanayii Analisti Arda Mevlütoğlu, Türkiye ile ABD arasında devam eden F-16 görüşmeleri konusunda önemli açıklamalar yaptı. Mevlütoğlu, Türkiye’nin ABD’de 40 adet F-16 ve 80 adet modernize kiti talep ettiğini söyledi. Detaylar haberimizde...

20.08.2022-09:51 - (Son Güncelleme: 20.08.2022-11:54) Türkiye’den ABD F-16 talebi: F-16’larla beraber modernize kitleri isteniyor! Görüşmeler sürüyor

Uzmanlara göre Türkiye’nin envanterinde 240 adet F-16 uçağı bulunuyor. F-16 savaş uçağının dışında bir çok farklı uçağın Türk envanterine kayıtlı olduğunu söyleyen uzmanlar, buna karşın uçakların yaş ortalamasının giderek arttığını ifade ediyor. Savunma Sanayii Analisti Arda Mevlütoğlu da bu konuya değinen uçaklardaki teknolojilerin belirli zamanlarda yenilenmesi gerektiğini söylüyor. Mevlütoğlu ayrıca Türkiye’nin ABD’de 40 adet F-16 ve 80 adet modernize kiti talep ettiğini söyledi.

Türkiye’den ABD F-16 talebi

Savunma Sanayii Analisti Arda Mevlütoğlu, F-16 uçaklarındaki teknolojinin günümüz şartlarına uygun olması için yenilenmesi gerektiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Savaş uçakları diğer askeri platformlar gibi çok ileri teknoloji içeren cihazları bünyelerinde bulunduruyorlar. Bunlar arasında radarlar, iletişim sistemleri, komuta kontrol, seyrüsefer sistemleri sayılabilir. Bu sistemler tabii teknolojideki gelişmelere paralel olarak ömürlerini dolduruyorlar. Yerlerine yenileri, daha kabiliyetli olanları geliştiriliyor. Eski olanların sökülüp yeni olanın takılması uçağa ya da platforma takılması gerekiyor."

F-16’larla beraber modernize kitleri isteniyor

Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçakları için modernizasyon kiti talep ettiğini söyleyen Mevlütoğlu modernizasyon kitleri hakkında, ‘’Bu yeni olan cihazların takılması ve çalışır halde uçağın yeni kabiliyetlere ulaştırılması işine modernizasyon diyoruz. F-16 blok 70 modernizasyon kitinin Türk Hava Kuvvetleri'nin elindeki F-16'ları blok 70 seviyesine çıkartacak parça cihaz ekipmanlardan oluşan bir paket olduğunu söylememiz lazım. Milli muharip uçak hizmete girene kadar oluşabilecek kabiliyet açığını kapatmak için öte yandan da özellikle bölgedeki gelişmeler, bölge ülkelerinin hava kuvvetlerine, askeri havacılığa yaptıkları yatırımları göz önüne aldığımızda oluşabilecek kabiliyet açığını gidermek için en yeni kabiliyete, teknolojiye sahip F-16 modeline Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyacı var. Bu anlamda aslında Milli Muharip Uçak hizmete girene kadar bir ara çözüm olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerine yer verdi.

F-16 modernize kiti

Görüşmeler sürüyor

ABD ile Türkiye arasında devam eden F-16 görüşmelerinin dördüncü toplantısı 15 Ağustos 2022 tarihinde yapıldı. Görüşmelerden sonra bir açıklama  yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, , ABD yönetimine "Sayın Biden kendinden emin, ben buna inanıyorum. Temennim odur ki dostluğumuza, dayanışmamıza yakın bir neticeyi çıkartalım." sözlerini kullanmıştı.

Savunma Sanayii Analisti Arda Mevlütoğlu da bu görüşmeler hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin hem Biden yönetimiyle, Beyaz Saray yönetimiyle hem de kongreyle ilişkileri anlamında F-16 çok önemli bir gündem maddesi. Çünkü özellikle Kongre'de çok güçlü bazı kongre üyelerinin de liderliğini çektiği güçlü bir grup, Türkiye'ye F-16 satışını engellemek için hatırı sayılır bir çaba gösteriyorlar. Kongre'deki Rum, Ermeni ve hatta Hint lobileri dahi bu anlamda ciddi lobi çalışmaları yürütüyorlar.

Bir diğer kritik husus da çevre ülkelerin kazanmaya başladığı imkan ve kabiliyetler. Yunanistan, İsrail ve Mısır da son yıllarda hava kuvvetlerine yatırım yapıyor. Türkiye'nin de mevcut filosunu güçlendirmesi ve yeni teknolojilerle donatması kaçınılmaz. Bu yalnızca askeri bir konu değil yalnızca askeri bir mevzu değil aynı zamanda Türkiye'nin hem Ege'de hem Doğu Akdeniz'de ulusal çıkarlarını koruyabilmesi, bu çıkarlar doğrultusunda hareket edebilmesi için çok güçlü hava kuvvetlerine ve çok güçlü deniz kuvvetlerine sahip olması gerekiyor. Eğer bu şekilde üstünlüğümüzü sürdüremezsek, diplomatik arenada ya da jeopolitik arenada daha da zorlanabiliriz. Bu bakımdan F-16 gibi geçici bir çözüm tabii bu bir kabiliyet açığını kapatacak olmakla birlikte Türkiye'nin kendi özgün, milli çözümlerine odaklanması bunlardan asla şaşmaması gerekiyor. En başta tabii milli muharip uçak olmaz üzere."

Milli Muharip Uçağı 2023’te sahalarda

Türkiye’nin Milli Muharip Uçağı’nın oldukça kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Mevlütoğlu, ‘’Milli Muharip Uçak Projesi'ne ben iki bakımdan çok önemsiyorum. Birincisi, ileri seviye kabiliyetlere sahip olan 5. nesil olarak nitelendirilen bir uçak olarak milli muharip uçak, Türk Hava Kuvvetleri'nin vurucu gücüne, caydırıcı gücüne çok büyük bir katkı sunacaktır. Diğer önemi de harekat bağımsızlığı dediğimiz kavramda yatıyor. O da Türk Hava Kuvvetleri'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin herhangi bir dış baskı, yaptırım, engellemeye tabii olmaksızın kendi ulusal menfaatleri doğrultusunda, ulusal savunma ihtiyaçları doğrultusunda bu uçağı kullanabilmesi anlamına geliyor.

2030'lu yıllarda Milli Muharip Uçak hizmete girdiğinde tamamen yerli savunma sanayimizin ürünü silah ve sistemlerle de donatıldığında harekat bağımsızlığını Türkiye'ye sunacağı için bölgedeki hava gücü dengesini de Türkiye lehine çok büyük bir sıçrama kaydedecektir. Bu bakımdan çok kritik bir projedir." dedi. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal