Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklama: 300 bin konut değiştirildi, 140 bin konutun dönüşümü sürüyor

60 bin konutluk Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni’nde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin en büyük konut projesine imza attıklarını söyledi. İstanbul’da bugüne kadar 300 bin konutun dönüştürüldüğünü söyleyen Erdoğan, 140 bin konutun ise dönüşüm çalışmalarına devam edildiğini ifade etti. İşte ayrıntılar...

20.08.2022-09:09 - (Son Güncelleme: 20.08.2022-11:54) Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklama: 300 bin konut değiştirildi, 140 bin konutun dönüşümü sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 bin konutluk Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni’nde bir konuşma yaptı. Yaklaşık 23 sene önce yaşanan Marmara depremini hatırlatan Erdoğan, "Kardeşlerim, o felaketin olduğu dönemde bu ülkenin iktidarında kim vardı? Şu anda tabii rahmetli olmuş Ecevit vardı değil mi? Peki o deprem afetinde acaba iktidar ne yaptı? Tamamen bittiler, tükendiler. Fakat biz iktidara geldik, bütün bu yıkılan yerleri ayağa kaldırdık." diye konuştu.

Büyük bir başarıya imza attık

İstanbul’da bugüne kadar 300 bin konutu dönüştürerek büyük bir başarıya imza attıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sahada halen 140 bin konutun dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü vurguladı. 

Dünyanın takip ettiği Ukrayna tahıl gemilerinin İstanbul Boğazı’ndan geçişine şahit olduklarına dikkat çeken Erdoğan, ‘’Yine geçtiğimiz ay Eyüpsultan Belediyemizin toplu açılış törenini yaptık. İstanbul'da yenilenen Arkeoloji Müzelerimizi hizmete açtık. Ülkemizin yakın tarihindeki en büyük ihanet olan 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü vesilesiyle şehit ve gazilerimizi Saraçhane'de andık. İstanbul'un fethinin 569. yıl dönümünün coşkusunu da millet bahçesi olarak düzenlemeye başladığımız Atatürk Havalimanı alanında hep beraber yaşamıştık." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdiye kadar Türkiye genelinde 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladıklarını söyledi ve 

‘’Rabb'imden bizleri her türlü afetten ve felaketten muhafaza eylemesini diliyorum." diyen Erdoğan, "Kardeşlerim, o felaketin olduğu dönemde bu ülkenin iktidarında kim vardı? Şu anda tabii rahmetli olmuş Ecevit vardı değil mi? Peki o deprem afetinde acaba iktidar ne yaptı? Tamamen bittiler, tükendiler. Fakat biz iktidara geldik, bütün bu yıkılan yerleri ayağa kaldırdık. Bingöl depremini hatırlayın, Van depremini hatırlayın, Simav'ı hatırlayın, Kütahya'yı hatırlayın. Bütün bu depremlerde, Gölcük depremini hatırlayın, Sakarya'yı hatırlayın, Kocaeli'nin genelini hatırlayın, hepsinde anında, Malatya'da, Elazığ'da bütün bu şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırdık. Çünkü biz söz verdik mi yaparız ve yaptık." diye konuştu.

Erdoğan Esenler

Esenler projesinin detaylarını açıkladı

Esenler konut projesinin detaylarından bahseden Erdoğan, ‘’İşte bu büyük dönüşüm projelerinden en çok nasiplenen ilçelerimizin başında neresi geliyor? Esenler geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile Esenler Belediyemizin iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sayesinde 60 bin konutluk dev bir dönüşüm projesini burada yükseltiyoruz. Temelini Ekim 2020'de attığımız bu proje, yeşille bütünleşmiş, geleneksel mahalle anlayışına uygun şekilde 4 katı geçmeyen, yatay mimariye sahip ve elbette depreme dayanıklı konutlardan oluşuyor. Esenler şimdi daha bir başka güzel oluyor. Unutmayın daha bir başka güzel. Proje alanının yüzde 68'i yeşil ve sosyal donatı alanı olarak ayrılmıştır. Öyle ki bu projeyle Esenler'de kişi başına düşen yeşil alan miktarı 15 metrekare artıyor. Esenler'de inşa edilen 2+1 ve 3+1 evler 80 ile 125 metrekare arasındaki büyüklükleri, her daireye ait kapalı otoparkı ve diğer özellikleriyle çevre ilçelerin de çehresini değiştirecek daha büyük bir dönüşümün tetikleyicisi olmuştur. 'Bu projenin içinde yok yok.' desek yeridir. Projede, çocuklarımızın en yüksek standartlarda eğitim almalarını sağlayacak 1924 derslikli 63 okul var." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’daki konut projeleriyle ilgili olarak ‘’Bugüne kadar İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek gerçekten zor bir işi gerçekleştirdik. Tarihi bir başarıya imza attık. Halihazırda sahada 140 bin konut ve iş yerinin dönüşümü devam ediyor. Fikirtepe gibi eskiden beri süregelen sorunlar sebebiyle adeta kangrene dönüşmüş bir yerde bile 15 bin konutun dönüşümünü sağlıyoruz. Güngören, Tozkoparan, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa gibi yerlerde çalışmalar hızla sürüyor. Çamlıca Camimizin eteklerindeki Kirazlıtepe'de 5 bin konutluk bir dönüşüm gerçekleşiyor. Kartal'da, Şerifali'de, Beyoğlu'nda, Kağıthane'de, Okmeydanı'nda, Eyüpsultan'da, Beykoz'da, Silivri'de, Çatalca'da, Fatih'te, Pendik'te velhasıl İstanbul'un 39 ilçesinin tamamında dönüşüm projelerini tamamlamak için on binlerce işçimiz, mühendisimiz arı gibi çalışıyor."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal