Türkiye'de farklı verilerde oruç tutma oranları, Ramazan ayında tutulan orucun yaş, cinsiyet ve ülke dağılımları!

Bu sene 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece İslam alemi için Ramazan ayı başladı. Müslümanlar için oldukça kutsal olan bu ayda milyonlarca insan 30 gün boyunca oruç tutacak. Peki Türkiye’de oruç tutma oranları nasıl? Farklı kriterlere bakılarak yapılan araştırmaların sonuçlarını sizler için derledik. İşte Türkiye’de Ramazan ayına dair bazı veriler..

05.04.2022-10:35 - (Son Güncelleme: 05.04.2022-10:35) Türkiye'de farklı verilerde oruç tutma oranları, Ramazan ayında tutulan orucun yaş, cinsiyet ve ülke dağılımları!

Tarık Bulduk| Özel Haber

Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre Türkiye’de ülke genelinin yüzde 76’sı Ramazan ayında oruç tutuyor. Öte yandan söz konusu yüzde 76 oranın cinsiyete göre dağılımına baktığımızda ise göre Türkiye’de kadınların yüzde 52’si, erkeklerin ise yüzde 43’ü her zaman düzenli olarak oruç tuttuklarını belirtiyor. Kadınlarda “sık sık” oruç tutarım diyenlerin oranı yüzde 18, bazen veya nadiren oruç tutarım diyenlerin oranı yüzde 11, hiçbir zaman oruç tutmam diyenlerin oranı ise yüzde 9 olarak yer alıyor.

Erkeklerin yüzde 14'ü oruç tutmuyor

Aynı şekilde erkeklere bakıldığında, erkeklerin yüzde 16’sı sık sık oruç tuttuğunu belirtirken, bazen oruçlu olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 14. Buna karşılık nadiren oruçlu olduklarını ifade eden erkeklerin oranı yüzde 12 iken hiçbir zaman oruç tutmayanların oranı yüzde 14.

Bir diğer kriter olarak eğitim durumuna göre oruç tutma oranlarında ise, lise altı eğitimi olan her 100 kişiden 81’i Ramazan ayında oruç tuttuğunu belirtirken, lise düzeyinde eğitim seviyesi olanların yüzde 73’ü oruç tuttuğunu ifade ediyor. Söz konusu oran üniversite mezunları arasında bakıldığında ise yüzde 65 olarak açıklanıyor.

Türkiye'de farklı verilerde oruç tutma oranları, Ramazan ayında tutulan orucun yaş, cinsiyet ve ülke dağılımları!

Yaş gruplarına göre oruç tutma oranlarına bakıldığında; 33 ile 48 yaş arasındaki vatandaşların yüzde 79’unun oruç tuttuğu görülmektedir. Bununla beraber 49 yaşını geçmiş insanların ve 18 ile 32 yaş arasında bulunan vatandaşların yüzde 74’ü, Ramazan ayında oruç tuttuğunu ifade etmektedir.

Alanında uzman bir şirket olan Statista’nın verilerine göre, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde bireylerin yüzde 68,6’sı Ramazan ayı boyunca aileleriyle vakit geçireceğini, yüzde 52’si hem ailesiyle hem de akrabalarıyla yapılan toplantılarda zaman harcayacağını yüzde 46’sı ise ailesiyle olmak istediği için iftar yapmak için dışarı çıkmayacağını ifade ediyor.

Grönland'da 16 saat oruç

Son olarak ise 2022 yılında en uzun süreyle oruç tutacak şehirlere baktığımızda ilk sırayı bilindik bir bölge alıyor. Listenin ilk sırasında senelerdir yerini koruyan bir bölge var: Grönland, Nuuk. Nuuk şehrindeki Müslümanlar bu yıl tam olarak 16 saat oruç tutuyor. Nuuk şehrini, Finlandiya’da bulunan Helsinki takip ediyor. Helsinki’de bu yıl Müslümanlar 15 saat oruçlu olacak.

Türkiye'de farklı verilerde oruç tutma oranları, Ramazan ayında tutulan orucun yaş, cinsiyet ve ülke dağılımları!

Listenin üçüncü sırasında ise Berlin geliyor. Almanya’da yer alan şehirde 14 saat 46 dakika oruç tutulacak. Berlin’i 2 dakika geriden İngiltere takip ediyor. Buna göre Londra’da bu yıl Müslümanlar 14 saat 44 dakika oruç tutacak.

Son olarak ise ülkemiz geliyor. Türkiye’de bu yıl Müslümanlar 14 saat 24 dakika boyunca oruçlu kalacak.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal