Türkiye’de deprem riski az olan iller hangileri? Fay hattı geçen iller hangileri? 5 Mart 2024 MTA fay hattı haritası

Türkiye’de son günlerde yaşanan depremlerin ardından MTA tarafından paylaşılan fay hattı haritası merak edildi. AFAD ve diğer deprem uzmanlarının açıklamaları da dikkatle takip ediliyor. Peki Türkiye’de deprem riski az olan iller hangileri? Fay hattı geçen iller hangileri? İşte soruların yanıtları…

05.03.2024-10:59 - (Son Güncelleme: 05.03.2024-10:59)

Çanakkale’de yaşanan depremin ardından az önce Hatay’daki deprem sonrasında vatandaşların fay hattı araştırmaları arttı. AFAD’ın paylaştığı deprem haritasında deprem riski az ve fazla olan illerin hangileri olduğu arama motorlarında en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki Türkiye’de deprem riski az olan iller hangileri? Fay hattı geçen iller hangileri?

Türkiye kaç fay hattı var?

Türkiye, dünya genelinde deprem riski taşıyan bir coğrafyada yer almaktadır. Bu riskin belirlenmesinde önemli bir rol oynayan unsurlardan biri de Türkiye fay hattıdır. İşte, Türkiye'nin fay hattı haritasıyla ilgili bilgiler ve alınabilecek önlemler:

Türkiye'nin en önemli fay hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Karadeniz'in doğusundan Marmara Denizi'ne kadar uzanır. Bu fay hattı, Marmara bölgesinde sık sık depremlere neden olan önemli bir tektonik oluşumdur.

Türkiye’de deprem riski az olan iller hangileri? Fay hattı geçen iller hangileri? 5 Mart 2024 MTA fay hattı haritası

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda yer alır ve ülkenin sınırlarını aşarak İran'a kadar uzanır. Bu fay hattı da deprem aktivitelerinin sıkça görüldüğü bölgelerden biridir.

Batı Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi'nde etkili olan bir diğer önemli tektonik hat olarak öne çıkar. Bu fay hattı, Ege Denizi'ndeki adaları da içine alarak Türkiye'nin batısından geçer.

Güney Anadolu Fay Hattı, Akdeniz Bölgesi'nde etkili olan bir diğer fay hattıdır. Bu bölgede de depremlerin sıklıkla meydana geldiği bilinmektedir.

Deprem riski az olan iller hangileri?

AFAD ve uzmanların açıklamalarına göre, Türkiye'de fay hatları bulunmayan veya deprem riskinin en az olduğu iller arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak yer alıyor. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesini, pembe renkte olanlar ikinci derece riskli bölgeyi, sarı olan iller ise üçüncü dereceden deprem bölgesini temsil ediyor.

Türkiye’de deprem riski az olan iller hangileri? Fay hattı geçen iller hangileri? 5 Mart 2024 MTA fay hattı haritası

Deprem riski az olan iller ise şu şekilde:

Aksaray

Ankara

Antalya

Artvin

Bartın

Edirne

Giresun

Karaman

Kastamonu

Kırıkkale

Kırklareli

Kırşehir

Konya

Mardin

Nevşehir

Niğde

Rize

Samsun

Siirt

Sinop

Trabzon

Yozgat

Zonguldak

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal