Türkiye’de bir ilk! YSK ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle elektronik seçim sistemi hazırlıkları başladı

Türkiye'de Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında elektronik seçim sistemi hazırlıkları başladı. Yapılacak teknik çalışmalarda, yurt dışından örnekler incelenerek bilgisayar ve yazılım altyapısı oluşturulacak. Elektronik seçim sistemi, ilk olarak meslek örgütleri, kooperatifler ve üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde kullanılacak.

12.02.2024-14:21 - (Son Güncelleme: 12.02.2024-17:10) Türkiye’de bir ilk! YSK ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle elektronik seçim sistemi hazırlıkları başladı

Türkiye'de elektronik seçim sistemine geçiş için adım atıldı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile iş birliği yapılarak oluşturulan çalışma grubu, teknik çalışmalara başladı. Elektronik seçim sistemi, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun kapsamında yurt dışındaki seçmenler için kullanılabiliyor. Ancak bu yöntem, ülke içindeki genel seçimlerde henüz uygulanmamış durumda. Yapılacak teknik çalışmalarda, yurt dışındaki benzer sistemler incelenerek bilgisayar ve yazılım altyapısı oluşturulacak. Elektronik seçim sistemi, meslek örgütleri, kooperatifler ve üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde denenecek. Bu çalışmalar, Türkiye'de demokratik süreçlerin modern ve güvenilir bir şekilde yönetilmesi amacını taşıyor. Elektronik seçim sistemiyle, seçim süreçlerinin hızlanması ve sonuçların daha hızlı bir şekilde elde edilmesi hedefleniyor.

Meslek örgütleri, kooperatifler ve öğrenciler…

Yurt içinde milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareler seçimleri için elektronik oylama konusunda henüz yasal bir düzenleme bulunmuyor. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener'in Türkiye'de elektronik oylama için çalışma yapılması gerektiği yönündeki açıklamalarının ardından, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler, Hukuk ve Mühendislik Fakülteleri ile YSK'den uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu grup, yurt dışındaki elektronik oylama örneklerini inceleyerek, bilgisayar ve yazılım altyapısına ilişkin hazırlıkları sürdürüyor. Çalışmaların sonucunda oluşturulacak elektronik oylama sistemi, ilk olarak meslek örgütleri, kooperatifler ve üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde kullanılacak. Projenin tamamlanmasının ardından, sistemin milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareler seçimlerine de entegre edilmesi planlanıyor

YSK başkanına çalışmalar aktarıldı

Necdet Ünüvar, 28 Mayıs'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonrasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener'in, seçimlerin elektronik ortamlarda yapılabilmesi için çağrıda bulunduğunu açıkladı. Rektör Ünüvar, bu çağrı üzerine YSK Başkanı Yener ile bir görüşme gerçekleştirdiğini ve üniversite olarak bir çalışma başlatma teklifinde bulunduğunu ifade etti.

Rektör, bu görüşmenin ardından oluşturulan çalışma grubu tarafından hazırlıkların başladığını, sürecin yürütücüsünün YSK olduğunu belirtti. Ankara Üniversitesi, YSK ve uzmanlardan oluşan bu çalışma grubu, yurt dışındaki örnekleri inceleyerek, elektronik oylama sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği ve güvenilirliği konularında çalışmalarını sürdürüyor. Elektronik oylama sistemi, başlangıçta meslek örgütleri, kooperatifler ve üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde kullanılmak üzere planlanıyor, ancak ilerleyen süreçte genel seçimlere de entegre edilmesi hedefleniyor.

Necdet Ünüvar konuyla ilgili, "Biz kendimizi, onlara gereken bilimsel ve teknik destek veren kurum niteliğinde görüyoruz. Ön çalışma başlatıldı. seçimlerin güvenilirliği, yazılım ve hukuk konuları çok önemli, bu 3 alanda görüşmeler devam ediyor." dedi.

Seçim matematiği üzerinde çalışılıyor

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik, oluşturulan çalışma grubunun 3 ana boyuttan oluştuğunu ve bunlardan birinin, seçim sistemleri ve seçim matematiği üzerine odaklanan teknik bir kısım olduğunu belirtti. Çelik, bu teknik kısımın yurt dışındaki elektronik oylama sistemlerini incelediğini, güvenli, şeffaf ve etkili bir sistem oluşturmak adına gerekli teknik altyapıyı kurmaya yönelik çalışmalar yaptığını ifade etti.

Ayrıca, Çelik çalışma grubunun ikinci boyutunun ise hukuki boyut olduğunu ve Türkiye'deki seçim mevzuatı çerçevesinde gerekli düzenlemeleri belirlemek amacıyla hukukçu uzmanlar tarafından yürütüldüğünü açıklayarak şu ifadede bulundu:

"Bu grup içinde Siyasal Bilgiler Fakültesinden ve YSK'den uzmanlar yer alıyor. İkinci çalışma grubumuz hukuk konusunda çalışmalar yürütüyor, elektronik ortamda seçim uygulayan ülkelerdeki mevzuatı tarıyor, Türkiye'deki mevzuatla karşılaştırıyoruz. Mevzuat bakımından yasal düzenlemeler olsun, diğer mevzuat düzenlemeleri bakımından neler yapılabileceği, hangi süreçte yapılabileceği konusunda çalışma yapılıyor. Üçüncü çalışma grubumuz da yazılım boyutu, bilgisayar ve yazılım altyapısının oluşturulmasına yönelik çalışma grubu. Bu üç farklı komite hedefe ulaşmak için çalışıyor."

Üniversitelerdeki seçimlerde hemen başlanılacak

Prof. Dr. Orhan Çelik, çalışma grubunun, seçim sonrasında çalışmalarını daha da yoğunlaştıracaklarını belirterek, şu anda raporlamalar ve dokümanlar ürettiklerini söyledi. Çelik, Türkiye'deki milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareleri seçimlerinin elektronik ortama taşınması hedefiyle çalıştıklarını ifade etti. Ancak, bu hedefin ulaşılacak en son nokta olduğunu vurgulayan Çelik, öncelikli olarak meslek örgütleri, kooperatifler ve üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde kademeli olarak elektronik oylama sistemini uygulamayı planladıklarını söyledi.

Çelik, projenin tamamlanması ve eksikliklerin giderilmesi sürecinin uzun sürebileceğini, ancak üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde bu sisteme hemen başlayabilecek durumda olduklarını ifade etti. Prof. Dr. Orhan Çelik, elektronik seçimin, zaman maliyeti, güvenlik altyapısı, anında sonuç elde etme avantajları ve seçimin her aşamasının kontrol edilmesi gibi önemli avantajlar sağlayacağını belirtirken, aynı zamanda hukuki altyapının da hazırlanması gerektiğine dikkat çekerek, "Hukuksal yapının nasıl oluşturulacağı konusunda da YSK'nin veya TBMM'nin adım atması gerekecek." dedi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal