Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını düşürecek hamle: Kritik görüşmenin detayları belli oldu

Akaryakıtta yaşanan hareketlilik vatandaşı isyan ettirdi. Sürekli değişen fiyatlar sonrası Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, ihracatın yeniden başlaması için dün Türkiye'ye geldi. İşte detaylar…

23.08.2023-14:23 - (Son Güncelleme: 23.08.2023-14:32) Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını düşürecek hamle: Kritik görüşmenin detayları belli oldu

Döviz kurunda yaşanan yükseliş ve brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, akaryakıt fiyatlarında yükselmeye neden oldu. Haftalardır yükselişte olan akaryakıt fiyatları vatandaşı isyan ettirdi. Ancak Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani Türkiye’ye gelmesi ile fiyatları aşağıya çekecek kritik bir gelişme yaşandı. Irak Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, ihracatın yeniden başlaması için dün Türkiye'ye geldi.

Irak petrol bakanı Türkiye'de

REUTERS’da yer alan habere göre; 25 Mart 2023 tarihinde yaşanan kriz sonrası Irak Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, dün Türkiye'ye geldi. Iraklı bakan, Türk mevkidaşı ile Irak'ın kuzeyinden Türkiye'nin Ceyhan limanına petrol ihracatının yeniden başlaması başta olmak üzere enerji ile ilgili konuları görüşmek üzere bir araya geldi. Paylaşılan bilgiye göre, "Irak'ın petrol bakanı, petrol ihracatının gecikmesine neden olan engelleri ve devam eden sorunların nasıl çözüleceğini konuşmak üzere Türkiye'de" demişti.

Mart ayında ihracat durdurulmuştu

Türkiye, Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC) arbitrasyon davasında Irak'a tazminat cezası ödemesi yönünde karar vermesinin ardından 25 Mart'ta Irak'ın kuzeyi ile Türkiye arasındaki boru hattı üzerinden günlük 450 bin varil petrol ihracatını durdurmuştu.

Görüşme sonrası ilk açıklama geldi

Irak Bakanlığı’ndan Türkiye’de yapılan görüşmeye dair açıklama geldi. Yapılan açıklamada çeşitli konuların yanı sıra Ceyhan'dan petrol ihracatının tekrar başlamasını ele almak üzere yapılan görüşmenin ardından açıklama yapıldı. Petrol sevkiyatı başlamadan önce boru hattında yürütülen bakım çalışmasının tamamlanmasının bekleneceği ifade edildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamanın devamında; Ankara geçen ay Irak'ın kamu petrol ihracat şirketi SOMO ile irtibata geçerek boru hattı tekrar açılmadan önce yürütülen teknik incelemenin tamamlanması gerektiğini, bunun için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğu ifadelerine yer verildi. Irak Petrol Bakanlığı yetkilisi, "Kısa süre içinde anlaşmaya varmak kolay değil, pekçok çetrefilli konu var. Türkiye'nin talepleri ve koşulları var, petrol akışı tekrar başlamadan önce bunları ele alacak görüşmelerin yapılması gerekir" dedi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal