Türkiye talip oldu! Azerbaycan'da heyecanlandıran petrol ve gaz hamlesi!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, önemli açıklamalarda bulundu.

04.06.2022-17:26 - (Son Güncelleme: 04.06.2022-17:26) Türkiye talip oldu! Azerbaycan'da heyecanlandıran petrol ve gaz hamlesi!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, önemli açıklamalarda bulundu. Bilgin, TPAO'nun büyük projelerin içinde olduğunu ifade ederek,  "Azerbaycan'a yapılan yatırım büyüklüğü itibariyle bakıldığında Azerbaycan'ın en büyük 2. yabancı yatırımcısı TPAO'dur. Bu çerçeve içerisinde bu yatırımlarla beraber elde ettiğimiz özellikle dünyanın önde gelen petrol ve gaz projelerinden biri olan Şahdeniz gibi bir projede 2. büyük ortak pozisyonundayız." ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın çözüm arayışı içerisinde olduğunu dile getirdi

Enerji krizine değinen Bilgin, dünyanın en büyük enerji pazarlarından biri olan Avrupa'nın çözüm arayışı içerisinde olduğunu dile getirdi. Bu konuyla ilişkin açıklamasında hem Avrupa hem de Türkiye'nin TPAO'nun bu hususta önemli rol oynamak istediğini belirtti. 

Avrupa'nın çözüm arayışı içerisinde olduğunu dile getirdi

Yukarı doğru bir yönelim oluşturuyor

Bilgin, enerji krizine ilişkin açıklamalarında "2019'da, petrol ve doğalgaz sektöründeki yatırım toplamı 560 milyar dolar iken 2020 yılında pandemi sonrası etkiyle beraber 400 milyar dolara düştü. Aslında kısacası sektörün 160 milyar dolarlık yapmadığı bir yatırım var. Bu yapılmayan yatırımın desteklemediği üretim bugün aslında talebin pandemi sonrasında tekrar toparlanmasıyla beraber yerine ikame edilemediği için hem petrol hem de doğal gaz fiyatlarında yukarı doğru bir yönelim oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Kısmak yerine geliştirdik

Bilgin açıklamalarına ek olarak, "Türkiye olarak biz bu kriz döneminde yatırımları kısmak yerine geliştirdik. Ve bunun sonuçlarını TPAO olarak hem yurt içi üretimde hem de yurt dışındaki projelerde varlığımızın büyümesiyle almış durumdayız." ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal