2022 Kurban Bayramı arefe günü ne zaman? Arefe günü hangi ibadetler yapılır? Kurban Bayramı okunacak dualar

Ramazan Bayramı'nın geçmesinin ardından insanlar merakla Kurban Bayramı'nın hangi güne denk geldiğini araştırıyor. Peki bu sene Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı'nda hangi ibadetler yapılır? Tüm detaylar haberimizde.

04.06.2022-17:21 - (Son Güncelleme: 04.06.2022-17:21) 2022 Kurban Bayramı arefe günü ne zaman? Arefe günü hangi ibadetler yapılır? Kurban Bayramı okunacak dualar

İnsanlar internet üzerinden 2022 Kurban Bayramı ile ilgili detayları araştırıyor. Bu sene Kurban Bayramı arefe günü hangi tarihte? Arefe günü hangi ibadetler yapılır? Kurban Bayramı'nda hangi dualar okunur? Kurban Bayramı ve yapılacak ibadetler ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

2022 Kurban Bayramı ne zaman

2022 yılında Kurban Bayramı 8-11 Temmuz tarihlerine denk geliyor. Arefe günü ise 7 Temmuz Perşembe günü. Arefe sözcüğü halk arasında arife günü olarak da bilinir. Arefe gününde birçok ibadet yapılabilmektedir.

Kurban Bayramı arefe günü

8-11 Temmuz aralığında kutlanacak olan Kurban Bayramı'nın arefe günü 7 Temmuz Perşembe günü. Bayramın ilk günü 8, ikinci günü 9, üçüncü günü 9, son günü ise 11 Temmuz. 7 Temmuz Perşembe günü de arefe günü. Arefe gününde insanlar mezarlık ziyaretlerini yapıp, ibadetler yapmayı tercih etmektedir.

Kurban Bayramı ve Yapılacak İbadetler

Arefe günü hangi ibadetler yapılır

Arefe günü insanların başlıca yaptığı ibadet namaz kılmaktır. Normal kılınan namaz dışında kuşluk namazı olarakta bilinen duha namazı, şükür ve tesbih namazları kılınabilir. Duha namazının kılınışı şu şekildedir;

İlk rekat

Öncelikle niyet edilir. "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat duha namazı kılmaya." Daha sonra "Allahu Ekber" denir ve tekbir alındıktan sonra namaza başlanır. Sübhaneke okunur daha sonra besmele çekilerek Fatiha Suresi okunur. Kur'an'dan bilinen bir sure okunarak rükuya gidilir. Daha sonra secdeye gidilir ve doğrulduktan sonra tekrar secdeye gidilir.

İkinci rekat

İlk rekat tamamlandıktan sonra kıyama durulur. Besmele çekilerek Fatiha Suresi okunur. Daha sonra Kur'an'dan bilinen bir sure okunduktan sonra rükuya gidilir. Sonra secdeye gidilir ve doğrulduktan sonra tekrar secdeye gidilir. Oturduktan sonra Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunduktan sonra "Es selamu aleyküm ve rahmet'ullah" diyip sağa sola selam verildikten sonra duha namazı tamamlanmış olur.

Tesbih namazı nasıl kılınır

Namaza "Allah rızası için tesbih namazı kılmaya" diye niyet edilerek başlanır. Subhaneke okunduktan sonra 15 kez "Sübhanellahi ve'l-hamdülilâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denmesi gerekir. Sonra besmele çekinerek Fatiha suresi okunur ve 10 kez daha "Sübhanellahi ve'l-hamdülilâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denir. Tesbih, rükuya varınca 10 kez, rükudan kalkınca 10 kez, ilk secdede 10 kez, secdeden kalkınca 10 kez, ikinci secdede 10 kez söylenmektedir. Bu şekilde her rekat kılınırken 75 kez tesbih yapılır. İkinci rekata başlanınca önce 5 kez tesbih okunur sonra besmele çekilerek Fatşhe ve bir sure okunarak 10 kez tesbih okunur. Kalan rekatlarda aynı düzende yapılır ve 4 rekatta toplamda 300 tesbih okunmuş olunur. Tesbih namazları kerâhet zamanlarında kılınmamaktadır. Tesbih namazlarında sehiv secdesini gerektirecek bir durum olursa, sehiv secdesi normal yapılır, o yapılan secdelerde tesbih namazına ait tesbihat yapılmaz.

Şükür namazı nasıl kılınır

Namaza niyet edilerek başlanır. Daha sonra Allahu Ekber denip tekbir alınır ve subhaneke okunduktan sonra besmele çekilir. Fatiha suresi okunduktan sonra bir zammı sure veya Kur'an'ı Kerim'den bir ayet okunur. Rüluya gidilir, sonra secde yapılır. İlk rekat tamamlandıktan sonra ikinci rekatta da aynı Fatiha ve Zammı sure okunmalıdır. Rüku ve secde apıldıktan sonra oturulunca ettahiyyatü, salli, barik, rabbena duaları okunur ve selam verilerek şükür namazı tamamlanır.

Arefe günü yapılabilecek diğer bir ibadet tövbe istiğfar etmektir. Tövbe istiğfar duası için önce abdest alınıp 2 rekat namaz kılınması ve 3 kez okunması gerekmektedir.

Tövbe istiğfar duası

"Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."

Salavat nasıl getirilir

Arefe günü diğer günlerde de olduğu gibi salavat getirmek hem büyük bir ibadet olarak bilinir hem de insanın içinin huzurla dolup taşmasını sağlar. Salavat şu şekilde getirilir;

"Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklinde salavat getirilir. Fakat, " Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed"

Kelime-i tevhid

Arefe günü yapılabilecek diğer ibadet kelime-i tevhid okumaktır. Arefe günü tüm bu ibadetlerin yanında oruçta tutulabilir. Arefe günü oruç tutmanın sevabı da büyüktür. Kelime-i tevhid şu şekilde çekilir; "Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resullullah"

Gizem Eroğlu
gizemeroğlu@haber35.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal