Türkiye Sudan Dayanışması: ‘Desteğimizi Sürdüreceğiz’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Sudan’da ilk etapta 100 bin hektar yani 1 milyon dönüm tarım arazisi ülkemiz tarafından işlenmeye tahsis edilmiştir" dedi.

13.08.2021-14:15 - (Son Güncelleme: 13.08.2021-15:49) Türkiye Sudan Dayanışması: ‘Desteğimizi Sürdüreceğiz’

Türkiye ile Sudan arasında enerji, savunma, maliye ve basın alanları başta olmak üzere, toplam 7 anlaşma ve mutabakat zaptının imzalandı.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile bir görüşme yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Uzun yıllar ciddi sıkıntılar yaşayan Sudan'ın inşallah hak ettiği konuma geleceğine inanıyoruz. Sudan'ın kalkınmasına yönelik desteğimizi sürdüreceğiz. Türkiye-Sudan dayanışması, güçlenerek yoluna devam edecektir.” dedi. 

SUDAN'DAN TÜRKİYE'YE 100 BİN HEKTARLIK TARIM ARAZİSİ 

Ankara'da bir otelde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nca (DEİK) tarafından düzenlenen "Türk İş İnsanları ve Yatırımcılar ile Dar Kapsamlı İstişare Toplantısı" gerçekleşti. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el Burhan ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye-Sudan ikili ticaretine çok önem verildiğini ve iş insanlarının önünü açacak, sorunlarını giderecek çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü dile getirdi. 

‘TÜRKİYE-SUDAN İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ’

Oktay: "Sudan ile ticaretimiz 2020 yılında toplam 480 milyon dolara ulaşmıştır. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde 2 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini aşacağımıza inanıyoruz. Bu hedef doğrultusunda, Sudan ile ticari iş birliğimizde madencilik önemli bir alandır. Sudan tarafının samimi desteğiyle Türk firmalarına tahsis edilen sahalardaki sorunların çözüleceğine ve maden alanında kazan-kazan temelinde kurulan iş birliklerimizin verimli şekilde devam edeceğine inanıyorum. Tarım alanında Türkiye-Sudan iş birliğini de güçlendirmeyi arzu ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve zatıâliniz başkanlığında dün gerçekleşen verimli temaslar sonucunda Sudan’da ilk etapta 100 bin hektar yani 1 milyon dönüm tarım arazisi ülkemiz tarafından işlenmeye tahsis edilmiştir. Bu miktarın ileride artırılması hususunda da mutabık kalınmıştır." 

‘ARADAKİ KÖPRÜLERİ SAĞLAMLAŞTIRACAĞIZ’ 

Oktay, Türkiye-Sudan dayanışmasına ilişkin şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başkanın liderliğinde Türkiye-Sudan ilişkileri çok daha ileriye taşınacaktır. Türkiye ile Sudan arasındaki tarihten gelen bağlar, siz iş insanlarımızın girişimleri ve gayretleriyle iktisadi alanda da her geçen gün perçinlenmektedir. Sudan'da 314 milyon dolar değerinde Türk yatırımı bulunması, 20'si geçtiğimiz iki yılda olmak üzere, Türk müteahhitlik firmaları tarafından Sudan'da 90 proje üstlenilmiş olması ve Hartum'da açılan Ziraat Katılım Bankası şubesi, güçlenen ekonomik ilişkilerimizin sadece birkaç örneğidir. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Sayın el-Burhan ve değerli bakanlarımız ile birlikte siz değerli iş insanlarımızın görüş ve önerilerini dinleyerek ve gereken kolaylaştırıcı adımları atarak ülkelerimiz arasındaki köprüleri daha da sağlamlaştıracağımıza inanıyorum. Toplantımızda gündeme getirilen hususlar önümüzdeki dönem Türkiye-Sudan ticaret ve yatırım ilişkilerinin güçlenmesi için yol gösterici olacaktır."

Sudan'ın 44 milyonluk genç ve dinamik nüfusu, zengin tabii kaynakları, güçlü tarımsal üretimi ve potansiyeli ile bölgesinde bir cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini kaydeden Oktay, "Bu yeni dönemde Sudan'daki istikrar ortamıyla sağlanan olumlu seyir dikkate değerdir." dedi.

Ardından söz alan Abdulfettah el Burhan da "Türkiye ile mevcut ticaret hacmimizi çok yakında 2 milyar dolara rahatlıkla çıkarabileceğimize inanıyorum." diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal