Türkiye Saldırıları Sonrası Rejim İdlib'de İvme Kaybetti

İngiliz gazetesi The Guardian, İdlib'deki gelişmelere yönelik bir haber yayınladı. Haberde Türkiye'nin saldırılarını artırdığı belirtilirken, saldırıların rejime ivme kaybettirdiği aktarıldı.

02.03.2020-11:03 - (Son Güncelleme: 02.03.2020-10:40) Türkiye Saldırıları Sonrası Rejim İdlib'de İvme Kaybetti

İdlib'de rejim güçlerinin saldırısı sonrası 36 askerimiz şehit olurken, çok sayıda askerimiz de yaralandı. Bu saldırı sonrası Türkiye rejim güçlerine anında karşılık verdi. Tüm dünyanın gözü İdlib'e dönerken, İngiliz gazetesi The Guardian da yaşananlara geniş yer ayırdı. 

Guardian, "Türkiye İdlib'deki Saldırılarını Tırmandırırken, İki Suriye Uçağı Düşürüldü" başlıklı bir haber yayınladı. Haberde, "Türkiye'nin Suriye birlikleri ve müttefiklerine yönelik geniş saldırısını tırmandırdığını ve iki uçakla birlikte, aralarında tanklar ve radar sistemlerinin de bulunduğu onlarca zırhlı aracı yok ederek, rejimin İdlib bölgesindeki hücumlarına ivme kaybettirdi." ifade edildi. 


Guardian, Türkiye'nin saldırılarını, en az 33 askerinin hayatını kaybetmesine yol açan hava saldırılarına misilleme olduğunun altı çizildi ve Suriye ordusunun sekiz yıllık savaşta hiç, bir günde iki savaş uçağı birden kaybetmediği belirtildi.

Gazete adına çalışan Ortadoğu Muhabiri Martin Chulov'un yazdığı haberde, Türk F-16'larının iki uçağı birden vurduğunu ve Suriye tarafından açılan ateşte bir İHA kaybettiğini aktardı. 

"TÜRK İHA'LARI VE TOPÇULARI SURİYE MEVZİLERİNİ YERLE BİR ETTİ"

Guardian, iki uçağın düşürülmesinin, Suriye hükümetinin ülkenin kuzeyindeki hava sahasını savunacağı iddiasını boşa çıkarttığını vurguladı ve "Son dört yıldır bu rolü Rusya devralmıştı ve Ankara son üç gündür Rus güçlerinden kaçındı. Bunun yerine Türk İHA'ları ve topçuları Suriye mevzilerini yerle bir etti. En az 106 asker öldürüldü. Öldürülenlerin arasında Lübnan Hizbullah'ının 14 üyesi ve İran tarafından İdib'e gönderilen Afgan ve Pakistanlı Şiiler de vardı." ifadelerine yer verildi.

Haberin devamında, "Suriyeli isyancı grupların ve diplomatların Türk güçlerine yönelik saldırıların sorumlusunun Rusya olduğunu söylediğini." belirten haberde, Ankara'nın da özel diyaloglarda bu gerçeği kabul ettiği belirtiliyor. Öte yandan, Ankara'nın kamuoyu önünde gazabını Suriye Cumhurbaşkanı Beşar El Esad'a yönelttiğini ve bu durumun Esad'ın yorgun ordusunu ve yaşlanan donanımını ifşa ettiği de haberde yer aldı.

Guardian'da yer alan haberde, Rusya'nın son 72 saattir Suriye'nin çıkarlarını savunmakta isteksiz davrandığını, yetkililerin de bu tavrı, Ankara'yı daha da öfkelendirmekten kaçınmak ve aynı zamanda rejimi kontrol altında tutmakla açıkladığını ifade ediyor.

Guardian, "Türk hükümetinin 2 binden fazla Esad yanlısı savaşçıyı öldürdüğünü iddia ettiğini, ancak gözlemcilerin bu sayının 150 civarında olduğunu tahmin ettiğini" vurguladı.

"ANLAŞMA GERİLİMİN AZALTILMASINDA İŞE YARAR"

Haberde, Putin ile Erdoğan arasında yapılacak olan görüşmeye yönelik olarak da, "bağlayıcı bir anlaşmanın ufukta olduğuna dair bir gösterge" ifadesini kullanıldı ve "Böyle bir uzlaşma, merkezi hükümetin tamamen kontrolü dışındaki son yer olan İdlib'deki gerilimin azaltılmasında çok işe yarar. Ancak sonrası için daha geniş bir uluslararası uzlaşma gerekiyor. Suriye ve özellikle İdlib yıkıcı bir savaşla yele bir oldu ve sivillerin üzerindeki etkisi yakın tarihteki tüm diğer çatışmalara kıyasla daha çok oldu." denildi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırınız.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal