Gazeteciler Yapılan Saldırılar Hindistan’da Artan Hoşgörüsüzlüğü Gösteriyor

Hindistan’da gazetecilik hiçbir zaman kolay olmadı, ancak gazeteciler son zamanlarda çıkan olaylarda medyaya yapılan saldırıların arttığını söylüyor.

02.03.2020-10:53 - (Son Güncelleme: 02.03.2020-16:36) Gazeteciler Yapılan Saldırılar Hindistan’da Artan Hoşgörüsüzlüğü Gösteriyor

Olaylar sırasında bir gazeteci vuruldu, pek çok gazeteci Hindu çetelerin “din kanıtı” talep ettiğini ve yaptıkları Vandalizm’in belgelenmesini engellediklerini ifade etti.

Yetkililer, Hindular ve Müslümanlar arasındaki gerginliğin aylardır yeni bir vatandaşlık yasası nedeniyle artmasına rağmen, 42 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı 72 saatlik çatışmayı neyin tetiklediğine dair hiçbir açıklama yapmadığı gibi gazetecilerin Hindu çeteler konusundaki iddiaları konusunda da sessiz kaldı.

Ancak uzmanlar ve gazeteciler, saldırıların Hindu-milliyetçi bir şekilde Başbakan Narendra Modi’nin yönettiği Hindistan’da tarafsız gazeteciliğe olan tahammülsüzlüğü gözler önüne serdiğini söylüyor.

Times of India gazetesinde fotoğrafçı olarak çalışan Anindya Chattopadhyay olayların yaşandığı bölgeye gittiğinde yanına bir adamın yaklaşıp alnına Hindu olduğunu gösteren “Tilaka” işareti koymasını ve bunun işini kolaylaştıracağını söylediğini aktardı.

Chattopadhyay bunu yapmamış ancak daha sonra Hindu bir çete yanına gelerek Müslüman olup olmadığını kontrol etmek için pantolonunu çıkarmayı denemiş.

Chattopadhyay Hindistan’da gazetecilerin her zaman işleri konusunda hedef alındığını, fakat bu durumun Modi hükümetinde çok daha kötüye gittiğini söyledi.

“Din kanıtları” aynı şekilde 2002’de Modi’nin memleketi olan Gujarat’daki olaylarda da talep ediliyordu.

Hindu hacılarıyla dolu bir tren Müslüman çeteler tarafından saldırıya uğrayarak yakılmıştı ve 60 Hindu yanarak ölmüştü. Bunun karşılığında 1000’den fazla Müslüman öldürülmüştü.

Modi Müslümanlara karşı artan öfkeyi desteklediği konusunda suçlanmıştı, hatta ABD Modi’nin ülkelerine girişini yasaklamıştı. Ancak bu seyahat yasağı daha sonra kaldırıldı.

Modi destekçileri uluslararası eleştiriler konusunda gazetecileri suçlamıştı. Brown Üniversitesi’nde Hindistan isyan tarihi uzmanı Profesör Ashutosh Varshney bu suçlamanın hala devam ettiğini söylüyor.

Varshney “2002 yılından beri Hindu milliyetçiler gazetecileri sorunun bir parçası olarak görüyor” diyor.

Modi destekçileri, şiddet olaylarını eleştiren yorumları hedef almaya devam ediyor.

New York'ta yaşayan Kaşmirli karikatürist Mir Suhail’in hazırladığı animasyonda bir Müslüman kanlı kıyafetleriyle secde ederken, üzerinde Modi yoga yapıyor.

Suhail’in hazırladığı animasyon pek çok sayıda kişi tarafından paylaşıldı ancak aynı zamanda kınandı. Bir süre sonra da bu animasyon topluluk standartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Twitter’dan kaldırıldı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal