Türkiye sahillerinde balon balığı alarmı: Büyük tehlike oluşturuyor

Antalya’da ağlara takılan ve balıkçıların etrafa attığı ölü balon balıklarının sokak hayvanları için büyük tehlike oluşturduğunu dile getirdi.

18.03.2024-11:38 - (Son Güncelleme: 18.03.2024-16:22)

İstilacı bir tür olan balon balıkları, özellikle Akdeniz sahillerinde daha fazla görülmesinin ardından balıkçıların ağlarına takılan balon balıklarını etrafa atmasıyla beraber sahillerde de ciddi bir tehlike oluştu. Özellikle sokak hayvanları bu tehlikeden en çok etkilenen canlılar arasında yer alıyor.

Sahillerde balon balığı alarmı

DHA’da yer alan habere göre; Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e gelen istilacı türlerin sayısı, iklim değişikliğinin etkisiyle her geçen gün artıyor. Bu istilacı türler, Akdeniz'deki yerli türleri baskılayarak yerlerini almaya başladılar. Popülasyonlarının kontrol altına alınması ve dikkat çekilmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Özellikle balon balıklarının popülasyonunu azaltmak için farklı zamanlarda yakalama yarışmaları düzenleniyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı, balığın kuyruğunu getiren balıkçılara 25 lira ödeme yapılacağını duyurdu.

Ancak, istilacı türlerin ölüsü de yeni bir tehdit oluşturuyor. Antalya'da kıyı balıkçılığı yapanların oltalarına takılan zehirli balon balıkları, sokak hayvanları için de tehlike oluşturuyor. Finike ilçesinde çekilen görüntülerde, tutulan zehirli balıkların sokak hayvanlarının yaşam alanlarında bırakıldığı görüldü.

Türkiye sahillerinde balon balığı alarmı: Büyük tehlike oluşturuyor

Tutulan balıklar gömülmeli

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balığının tüketilmesinin ölümle sonuçlanabileceğini vurgulayarak, "Kıyıdan ya da teknelerle avlanan balıkçılar, yakaladıkları balon balıklarını genellikle rastgele atıyor veya oldukları yerde bırakıyor. Ancak bu davranış, ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu balıkların tesadüfen atılmaması gerekiyor çünkü bir kara hayvanı, örneğin kedi veya köpek, bunları yiyebilir ve ölüme yol açabilir. En tehlikeli tür, boyutu nedeniyle içerdiği zehir miktarı fazla olan küçük balon balığıdır." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Gökoğlu, balon balıklarının ölülerinin de canlılara zarar verebileceğine dikkat çekerek, "Balıkçılarımız bu konuda daha hassas olmalı ve balıkları rastgele atmamalı. Bu davranış, başka canlıların ölümüne neden olabilir. Daha önce, balon balığı tüketen ve zehirlenen vatandaşlarımız ve sokak hayvanları olduğunu gördük. Bu nedenle yakalanan balıkların gömülmesi daha doğru olacaktır." şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal