Türkiye NATO'ya ne zaman üye oldu?

Türkiye, öncelik olarak ülkenin bütünlük ve bağımsızlığını korumak adına NATO'ya üyelik başvurusunu yapmış ve NATO tarafından da bu başvuru kabul edilmişti. Bazı güvenlik kaygılarının haricinde Türkiye'nin modernleşme ve batılılaşma yönündeki düşünce yapısı NATO'ya üye olma konusunda önemli bir etkiye sahiptir. Peki, Türkiye NATO'ya ne zaman üye oldu? İşte çok sayıda vatandaşın merak ettiği sorunun detaylı yanıtı..

19.05.2022-00:49 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-00:49) Türkiye NATO'ya ne zaman üye oldu?

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olmak istediklerine dair talebine sürekli karşı çıkmış ve bu tepkisi dünya siyasetinde tartışma yaratmıştı. İsveç ile Finlandiya'nın terör örgütlerine sahip çıkmasını gerekçe göstererek üyelik talebine veto veren Türkiye'nin yeni nasıl adımlar atacağı büyük merak konusu oldu.

İki ülke NATO çatısı altında olmak için resmi başvurularını yaparken, veto konusunda ısrarcı tutum sergileyen Türkiye'yi ikna etmek için iki ülkenin bir heyet göndermesi yönünde karar aldıkları öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise heyet gönderme kararına karşılık olarak 'Zahmet buyurmasınlar' yorumunda bulundu.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından, Türkiye'nin NATO birliğine ne zaman üye olduğu araştırılmaya başlandı. Türkiye için önemli bir etkiye sahip konumda olan NATO üyeliğinin hangi tarihte başladığına dair tüm detayları sizler için derledik.

Türkiye NATO'ya ne zaman üye oldu

Türkiye NATO'ya ne zaman üye oldu?

1952 yılında NATO üyeliği için başvuru yapan Türkiye'nin üyelik başvurusu aynı yıl 18 Şubat tarihinde kabul edildi. NATO'ya katılım belgeleri ise Ankara'da dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından imzalanırken, Türkiye 12 kurucu üyeden oluşan NATO'ya ABD, İngiltere, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz'den sonra Yunanistan ile birlikte İttifak'ın 3. yılında üye olarak girdi.

NATO birliğine üyelik yalnızca siyasi alanda değil aynı zamanda askeri bakımdan da çok önemli bir gelişme olmuştur. NATO kanadından da Türkiye'nin kendilerine üye olması da etkili olarak görülmüştür. Çünkü, Türkiye'nin NATO'ya üyeliği güney kanadında hava, kara ve deniz imkanları ile birlikte güçlü silahlı kuvvetleriyle de hem güvenli hem de eşsiz bir müttefik kazandığı anlamını taşımıştır.

70 yıldır bulunmuş olduğu kritik coğrafyadaki stratejik alandaki konumu ile bölgedeki tehditleri ve aynı zamanda karşısına çıkan riskleri direkt olarak göğüsleyen ilk müttefik olan Türkiye'nin NATO'ya çok değerli katkıları olmuştur.

Türkiye'nin NATO'ya ne gibi katkıları olmuştur?

Türkiye, NATO harekatları çerçevesinden en fazla katkı veren ilk 5 müttefik alandaki ülkenin arasında yer alıyor. Bu katkılar arasında ise Balkanlar'dan Afganistan'a olan katkılar, Karadeniz'den Akdeniz'e kadar olan geniş coğrafya faaliyetleri olarak biliniyor. NATO'nun Afganistan'dan geri çekilmesi ile ilgili Kabil'de çerçeve ülke olarak görünen Türkiye, uluslararası havalimanının hem güvenliğini aldı hem de işletme sorumluluğunu üstlendi.

Dayton Barış Antlaşması'nın Bosna Hersek'te uygulanması görevi 1995'te NATO'ya verildikten sonra önce Uygulama Kuvveti (IFOR), sonrasında da İstikrar Kuvveti (SFOR) teşkil edildi ve bu harekatlar bölgede icra edildi. KFOR Harekatında Kosova'ya birlik gönderen Türkiye, aynı zamanda Ege Denizi'nde düzensiz geçişlerle ilgili gerçekleştirilen NATO faaliyetine destek amaçlı deniz unsurları sağladı.

NATO'nun Irak Misyonunda askeri eğitim ve danışmanlıkların haricinde terör örgütü DEAŞ ile mücadele kapsamında NATO AWACS uçuşları için havadan yakıt ikmal desteğinde de bulundu. İttifak'ın Doğu Avrupa'daki üyeleri için icra edilen ileri mevcudiyet tedbirlerinde de NATO AWACS uçaklarına yakıt desteği veren Türkiye, aynı zamanda milli AWACS uçakları ile NATO uçuşlarının yanında oldu.

Türkiye, NATO birliğinde komuta ve kuvvet yapılarına karşılık olarak en kapsamlı katkı sağlarken NATO'nun Balistik Füze Savunmasının mimarisi çerçevesinde Kürecik'teki tespit ve takip radarına ev sahipliği de yapıyor.

Diğer taraftan ABD'den sonra NATO'nun ikinci büyük orduya sahip olan Türkiye, hem ekonomisi hem de bölgesel askeri gücüyle, NATO'nun 70 yıl boyunca eşsiz üyeleri arasında yer almıştır.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal