Nato üyesi olmanın avantajları nedir, nasıl olunur? Nato üyelik başvurusu şartları neler, üyelik aşamaları nasıl işliyor?

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuru yapmasından sonra NATO üyelik şartlarının neler olduğu merak konusu oldu. Türkiye'nin bu iki ülkenin PKK'ya verdiği destek nedeniyle NATO'ya girmesine karşı çıkması üzerine vatandaşlar Türkiye'nin veto vermesi halinde İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girip giremeyeceğini merak ediyor. Peki NATO üyesi nasıl olunur, avantajları nelerdir? NATO üyelik başvuru şartları nelerdir, nasıl aşamalar izlenir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

19.05.2022-00:04 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-00:04) Nato üyesi olmanın avantajları nedir, nasıl olunur? Nato üyelik başvurusu şartları neler, üyelik aşamaları nasıl işliyor?

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuru yapmasından sonra NATO üyelik şartlarının neler olduğu merak konusu oldu. Rusya tarafından uygulanan politikalar sonrasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuru yapası gündemde yerini alırken Türkiye bu iki ülkenin PKK'a destek verdiği için NATO'ya girmesine sıcak bakmıyor.

NATO üyesi nasıl olunur, avantajları nelerdir?

NATO üyesi olmak için net bir prosedür bulunmamaktadır. Üyelik için diplomatik yakınlık, stratejik önem ve karşılıklı çıkar söz konusudur. NATO üyeliği başvuruları genellikle Kuzey Atlantik Konseyi yani 30 ülkenin büyükelçilerinin katıldığı toplantıda yapılmaktadır. Konseyde NATO'ya katılmak isteyen yeni ülkenin hakkında karar birliğine gidilmeye çalışılmaktadır.

NATO üyelik şartları nelerdir?

NATO'ya girmemin en önemli şartı, 30 ülkenin de katılmak isteyen ülke içi onay vermesidir. Yani bu 30 ülkenin oybirliğini alamayan ülke NATO'ya giremez. Politik ve siyasi ortaklığında zorunlu olduğunu belirten NATO, Washington Antlaşması'na taraf olan ülkelerin Kuzey Atlantik bölgesinin güvenliğine katkı sağlamak için herhangi bir Avrupa ülkesini ittifaka katılmaya davet edebileceği belirtiyor. NATO'ya katılmak için 7 süreç bulunmaktadır. Bunlar:

İlk etapta ülke NATO uzmanları davet edilen ülkenin temsilcilerini Brüksel'e çağırarak görüşme gerçekleştirir. NATO'nun siyasi, yasal ve askeri şartlarını karşılamak zorundadır.

İkinci etapta NATO genel sekreterine davet edilen ülkeye resmi niyet mektubu gönderir. Bu mektupta taahhütleri yerine getirdiği yazar.

Üçüncü etapta NATO, Washington Antlaşması'na ilave katılım protokollerini hazırlar.

Dördüncü etapta ise NATO üyesi olan ülkeler tarafından başvuru yapan ülkenin kabul edilmesi bulunmaktadır.

Beşinci etapta Washington Anlaşması'nı saklayan ABD'ye yeni üyenin katılımını öngören protokolleri kabul ettiklerine dair bildirim yapıyor.

Altıncı etapta NATO Genel Sekreteri, yeni üyeyi ittifaka çağırır.

Yedinci etapta da NATO'ya girme hakkı kazanan ülke katılım belgesini ABD'ye teslim ederek NATO üyesi oluyor.

Hangi ülkeler NATO üyesidir

Hangi ülkeler NATO üyesidir?

-Türkiye

-ABD

-Almanya

-Belçika

-Arnavutluk

-Birleşik Krallık

-Fransa

-Bulgaristan

-Hırvatistan

-İspanya

-Hollanda

-Estonya

-Çek Cumhuriyeti,

-Danimarka

-İtalya

-Kanada

-Kuzey Makedonya

-Karadağ

-Letonya

-İzlanda

Elif Çolak
elifcolak@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal