Türkiye kritik parça için sorumluluk aldı: Yerli çip seri üretime geçti

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, yerli çip üretiminde önemli bir gelişme kaydettiklerini belirterek, ‘’ASELSAN'ın Akyurt tesislerinde, transistörden çipe, çipten anten yapı taşına, oradan da radara kadar uçtan uca milli olarak üretmeyi başarmış durumdayız.’’ diye konuştu.

09.02.2024-09:46 - (Son Güncelleme: 09.02.2024-17:37)

ATO Congresium’da düzenlenen 6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda açıklamalarda bulunan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, savunma sanayii alanında 80 milyar dolarlık bir proje yönetim hacmine ulaştığını söyledi. 

ASELSAN’ın savunma sanayide kapsamı en yüksek kuruluş olduğuna dikkat çeken Akyol, "Dünyada her sene savunma firmalarının sıralaması yayınlanıyor. Türkiye'deki en büyük kuruluş olarak burada da dünyanın 47. büyük savunma şirketi durumuna geldik. 47'den yukarıya doğru tırmanacağımızı ifade edebilirim." dedi.

86 ülkeye ihracat yaptık

AA’da yer alan habere göre; Akyol, ASELSAN’ın an itibariyle 86 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çekti ve devamında şöyle konuştu:

"9 AR-GE merkezimiz var, yenilerini de ekliyoruz. Her yıl öz kaynaklarımızın en az yüzde 7'sini AR-GE'ye ayırıyoruz. Türkiye'nin patent listesinde birincilik sahibiyiz. Özellikle hava savunma sistemleri geliştirdiğimiz temel işlerimizden birisi, elektronik kart sistemleri geliştirdiğimizi yine söyleyebilirim. Dünyanın en iyi elektro optik sistemlerine sahibiz. Türkiye'nin yeni açılan metro hatlarının sinyalizasyonunu ASELSAN milli olarak gerçekleştirdik. Bugünlerde imza törenimiz olacak. Konvansiyonel hatlardaki trenlerin de milli elektronik sistemler dediğimiz sistemlerle donatılmasını Ulaştırma Bakanlığımızla sağlayacağız."

ASELSAN yerli çip

Çip seviyesinde bir ileri teknoloji ürettik

Akyol, uzun yıllardır ithal edilen foton dedektörlerle ilgili pilot deneme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, sıvı dedektör ve soğutmasız, bolometre olarak adlandırılan dedektörün ASELSAN tesislerinde 2023 yılının sonunda seri üretime geçtiğini ifade etti.

Akyol, bu dedektörlerin Türk ordusuna birkaç ay içinde teslim edileceğini paylaştı. ASELSAN'ın geçen yıl ürettiği çipler ve transistörler konusunda da bilgi vererek şunları kaydetti:

"ASELSAN'ın Akyurt tesislerinde, transistörden çipe, çipten anten yapı taşına, oradan da radara kadar uçtan uca milli olarak üretmeyi başarmış durumdayız. Artık seri üretimdeyiz. Radarlarımızda kullanılmaya başlandı, üretim hattında şu anda. Çip seviyesinde yüksek teknolojiyi Ankara'da üretmeyi başararak Cumhuriyet'in 100. yılına bu anlamlı hediyeyi kazandırmış olduk. Önümüzdeki dönemde üretilecek tüm radarlar bu milli olarak geliştirilmiş transistörlü çiplerle donatılıyor."

Ejderha için çalışmalar sürüyor

Akyol, geleceğe yönelik projeler ve faaliyet alanlarını da paylaştı. "Ejderha" adını taşıyan bir silah sisteminin AR-GE çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Bu sistem, elektronik bileşenlere sahip düşman sistemlerinin etkisiz hale getirilmesini hedeflemektedir. Ayrıca, "Ejderha"nın çoklu adetlerde üretilebilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Akyol, lazer silahlarının ilk prototiplerinin güvenlik güçlerine teslim edildiğini ifade ederken, bu silahın daha yüksek güçlere çıkabilmesi için AR-GE çalışmalarının ve yatırımların devam ettiğini açıkladı. Ayrıca, ASELSAN tarafından üretilen ve yakın zamanda envantere eklenen otonom deniz aracı hakkında da bilgi verdi. Akyol, bu aracın otonom su altı versiyonu olan Deringöz'ünün artık ilk müşterisiyle buluşmak üzere olduğunu dile getirdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal