Türkiye her geçen yıl dünya ülkelerinin gözdesi oluyor! Ülkemize doğrudan yatırım yapan ülkeler

Türkiye son yıllarda özellikle sanayi, finans, enerji ve ulaşım gibi alanlarda pek çok yabancı yatırım çekerken bu alanda ilk üç sırayı Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere alıyor.

21.03.2022-16:20 - (Son Güncelleme: 21.03.2022-16:49) Türkiye her geçen yıl dünya ülkelerinin gözdesi oluyor! Ülkemize doğrudan yatırım yapan ülkeler

Tarık Bulduk| Özel Haber

Ülkemiz hem jeopolitik konumu hem de iki kıtayı birbirine bağlamasıyla oldukça önemli bir köprü görevi görüyor. Bu sayede dünyanın birçok farklı bölgesinden doğrudan yatırım çekebilmeyi başaran Türkiye, 2000’li yıllardan itibaren sürekli olarak artış gösteren bir seyir izliyor. Bununla beraber son yıllarda yapılan yatırımlar 150 milyar doları geçmiş durumda.

Enerji ve sanayi başta olmak üzere, ulaşım, madencilik gibi alanlarda binlerce yatırımcı çeken Türkiye farklı pazarlara olan yakınlığıyla en çok tercihe edilen bölgelerin başında geliyor.

Türkiye'ye en fazla yatırım yapılan bölge Avrupa olurken, yıllar ilerledikçe bu bölgeden alınan yatırımların toplam yatırımlar içindeki payı yaklaşık yüzde 75 oranında değişti. 

İlk sırada Hollanda var

Türkiye’nin doğrudan yatırım konusunda en büyük yatırımcısı olan Hollanda, gayrimenkulden inşaata, tarımdan gıdaya, elektronikten otomotive birçok farklı sektörde yatırıma imza attı. Hollanda’nın toplam yatırımlar içerisindeki payı yüzde 15,7 olurken yatırım tutarı 27,4 milyar dolar olarak ölçüldü. Hollanda, 2004, 2006, 2007, 2014, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ülke olarak listenin ilk sırasında yer aldı. Söz konusu ülke geçtiğimiz sene Türkiye'ye 1,2 milyar dolarlık yatırımda bulundu.

İlk sırada Hollanda var

Yatırımların yüzde 15’ten fazlası İngiltere ve ABD’den

Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda'dan sonra ülkemize en fazla yatırım yapan ikinci ülke olarak öne çıktı. ABD, finans, gıda, teknoloji gibi pek çok alanlarda Türkiye'ye 14,1 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptı. Birleşik Devletler, Türkiye'ye yaptığı en büyük yatırımını 2007 yılında bankacılık sektöründe gerçekleştirdi. Amerika Birleşik Devletleri, 2007, 2011, 2015 ve 2020 yıllarında Türkiye'ye en çok yatırım yapan ilk 5 ülke listesinde kendine yer buldu. Toplam yatırımlar içinde ABD'nin payı ise yüzde 8,1 olarak açıklandı.

Türkiye'ye en fazla doğrudan yatırım yapan ülkeler sıralamasında 3. sırayı İngiltere aldı. İngiltere, toplam ihracattan yüzde 7,5 oranında pay alarak 13,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu ülke, 2012 yılında 2 milyar dolarla Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ülke adını aldı. Ülke, Türkiye'de en çok altyapı, enerji, gıda, turizm, finans ve telekomünikasyon sektörlerinde yatırımda bulundu. 

Avusturya üç yıl üst üste zirvede

Avusturya, 2006 senesinden itibaren Türkiye'ye yaptığı yatırımları artırarak, 2009, 2010 ve 2011 senelerinde Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ülke oldu. Yatırımlarını özellikle toptan ve perakende ticaret ve enerji alanlarında yoğunlaştıran Avusturya, toplam yatırımdan yüzde 6,2 pay alarak 10,8 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi.

Yatırımda öne çıkan diğer ülkeler

5. sıradaki ülke Almanya

Türkiye’ye doğrudan yatırım yapan ülkeler listesinde 5. sırayı Almanya aldı. Ülke, özellikle otomotiv, sanayi, petrokimya gibi alanlarda yatırım yaparak, doğrudan yatırımlarında Türkiye’yi öncelikli konuma aldı. Almanya yaptığı 10,7 milyar dolarlık yatırım toplam yatırım pastasından yüzde 6,2 oranında pay aldı.

Yatırımda öne çıkan diğer ülkeler

Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırımlarda listenin 6. sırasında Lüksemburg yer alıyor. Lüksemburg, toplam yatırımdan yüzde 6’lık pay alarak 10,4 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Lüksemburg’u 9,7 milyar dolar yatırımla İspanya takip ediyor. İspanya bu sayıyla yüzde 5,6’lık yatırım oranını karşılıyor. Doğrudan yatırımlarda sekizinci sırada Belçika yer alıyor. Belçika ülkemize 8,9 milyar dolarlık yatırım yapıyor ve yüzde 5,1 oranında pay alıyor. Belçika’yı 7,7 milyar dolarlık yatırımla Fransa takip ediyor. Söz konusu ülke Toplam yatırım içerisinden yüzde 4,4 oranına pay alıyor. Ülkemizde doğrudan yatırım yapan ülkelerin 10. sırasında ise Azerbaycan yer alıyor. Kardeş ülke Azerbaycan, Türkiye’ye 7,3 milyar dolar doğrudan yatırım yapıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal