Türkiye Enerjide Dışa Bağımlılığı Azaltmak İçin Çalışmalarını Sürdürüyor!

Türkiye yeni yılda enerjide dışa bağımlılığı ve ithalatı azaltmak için önemli projelere imza atmaya hazırlanıyor.

01.11.2021-12:24 - (Son Güncelleme: 01.11.2021-12:24)

Madencilik sektöründe yılın ilk 8 ayında yüzde 20,9 artış başarısına ulaşan Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Karada 2 bin 636 denizde ise 17 bin kilometrelik bir alanda sismik veri toplanarak doğal gaz ve petrol üretim noktaları araştırılıyor.

Enerji ithalatını azaltarak cari açığı düşürmeye çalışan Türkiye, linyit başta olmak üzere, 2022 yılında,  jeotermal ve kaya gazı gibi yüksek potansiyeli bulunan yerli kaynaklara yönelik arama, üretim ve Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması planlanıyor. 2022 yılında kaya gazı ve petrol noktalarının artırılarak hammadde ihtiyaçları yerli imkanlarla karşılanacak.

100 KUYUDA SONDAJ İŞLEMİ YAPILACAK

Karadeniz’de doğalgaz rezervlerini 540 milyar metreküpe çıkaran Türkiye, enerji gücünü karada da artırmak istiyor. Bu bağlamda karada 100 sondaj kuyusu açılırken, projeye destek amaçlı 2 bin 636 kilometrelik bir alanda sismik çalışmalar yürütülecek.

AVRUPA'DA DOĞAL GAZ KAYNAKLARI SON 5 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Avrupa'daki doğalgaz kaynaklarının doluluk oranı geçtiğimiz son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Rusya'dan gelen gaz akımlarının da sıklıkla kesintiye uğraması bölgede endişe yaratmaya devam ediyor. Enerji krizinin Çin'e sıçramasıyla birlikte bazı bölgelerde üretim durmuş ve sektörüler kesintiye uğramıştı. Özellikle sanayi bölgesinde yaşanan kesintilerin önümüzdeki kış aylarında da sürmesi bekleniyor.

TÜRKİYE DOĞAL GAZ KAYNAKLARINA NASIL ULAŞMIŞTI?

İlk olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda Fatih Sondaj Gemisi'nin, Sakarya Gaz Sahası'ndaki yeni tespit kuyusu Türkali-5'te sondaja başladığı bilgisi verilmişti.

Türkali-2'de yine 3 bin 950 metre sondaj derinliğine ulaşılmasının ardından rezerv tespit çalışmaları 53 günde tamamlanmıştı. Fatih sondaj gemisi bu iki tespit kuyusunun ardından yeni keşifler için Kuzey Sakarya Gaz Sahası'nda yer alan Amasra-1 kuyusunda sondaj gerçekleştirdi. Geminin, 28 Mayıs'ta Sakarya Gaz Sahası'ndaki Türkali-3'te, 31 Temmuz'da ise Türkali-4'te sondaja başladığı duyurulmuştu.

540 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ KEŞFEDİLDİ

Türkiye Petroller Anonim Ortaklığı'nın Karadeniz'de, gerçekleştirdiği arama çalışmalarında bugüne kadar toplam 540 milyar metreküp doğal gaz keşfedildi. Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi, deniz altında kurulacak doğal gaz üretim sistemi, Filyos kıyısında kurulacak bir işleme tesisi ve bu iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatlarından oluşuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal