Türkiye dünya basının manşetlerinden düşmüyor: ‘Yükselen tarafsız bir Türkiye’

Türkiye dünya basını manşetlerinden düşmüyor. Hong Kong’da yayımlanan bir makalede Türkiye hakkında yer alan ifadeler dikkat çekti.

14.09.2022-15:26 - (Son Güncelleme: 14.09.2022-15:38) Türkiye dünya basının manşetlerinden düşmüyor: ‘Yükselen tarafsız bir Türkiye’

Hong Kong basınında yayımlanan bir makalede, dünya ülkeleri değerlendirildi. Ses getiren yayında Türkiye hakkında yer alan ifadeler dikkat çekti. Yayımlanan makalede Türkiye’nin, Balkan ülkelerindeki Müslüman ve Hıristiyanların, Türkiye'yi "yükselen, tarafsız bir ortak" olarak gördüğü belirtildi.

Türkiye yükselen tarafsız bir ortak

Asia Times'ta yer alan bir makalede, dikkatleri üzerine çekti. Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'daki savaşın ortasında bir enerji krizini savuşturmakla meşgul olduğu, Türkiye'nin ise Balkanlar'la bağlarını derinleştirmeye çalıştığı belirtilen yazıda, bölgedeki Müslüman ve Hristiyanların, Türkiye'yi "yükselen, tarafsız bir ortak" olarak gördüğünün belirtildiği ifadeler yer aldı. 

Makalede Başkan Erdoğan kaleme alındı

Asia Times'ta yer alan makalede bir diğer dikkar çeken başlık ise , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Balkan seyahati hakkında yer alan ifadeler oldu. Sırp siyasi analist Nikola Mikovic'in imzasıyla yayımlanan makalede, "AB, Ukrayna'daki savaşın ortasında bir enerji krizini atlatmaya çalışmakla meşgulken Türkiye bölgeyle bağlarını derinleştiriyor” ifadeleri yer aldı. 

Yükselen, tarafsız bir ortak: Türkiye

Sosyal medyada gündem olan makalede ; AB'nin Ukrayna'daki savaşın ortasında bir enerji krizini savuşturmakla meşgul olduğu, Türkiye'nin ise Balkanlar'la bağlarını derinleştirmeye çalıştığı belirtilirken, Bosna-Hersek, Sırbistan ve diğer Balkan ülkelerindeki Müslüman ve Hıristiyanların, Türkiye'yi "yükselen, tarafsız bir ortak" olarak gördüğü ifade edildi. Büyük ses getiren makalede Türkiye'ye bakış açısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Saraybosna ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Sırp Üyesi Milorad Dodik'in, "Saf değilim ve biliyorum ki Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her zaman Müslüman-Boşnak çıkarlarının yanında olacaktır ama herkese saygı duyuyor ve politikası böyle olduğu sürece ben de ona saygı duyacağım." İfadeleri de yer aldı. 

Erdoğan’ın ziyaretleri ekonomik bağları güçlendirdi

Başkan Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda Saraybosna’ya yaptığı ziyaretin oldukça önemli olduğunu, ekonomik bağları güçlendirmek için kritik bir adım olduğuna değinen Mikovic, gezinin sonuçlarından birinin, Türkiye ile Bosna Hersek arasında pasaportsuz seyahat kararı olduğuna işaret ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Bosna Hersek'te yaşayan üç etnik grup (Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar) arasındaki çözülemeyen ve giderek büyüyen anayasa krizinde arabuluculuk yapma taahhüdünde bulunduğunu dile getirdi. 

Saraybosna’daki süreç hakkında değerlendirmelerine devam eden Mikovic, Saraybosna'daki Bosna Hersek AB Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt'in anayasa konusundaki dayatmacılığını "fiili sömürgecilik" olarak niteleyerek Erdoğan'ın Saraybosna'da gazetecilere verdiği demeçte, Schmidt'in Bosna Hersek federal seçim yasasında değişiklik yapmakla çok ileri gittiğini, sürece karışmaması gerektiğini ifade etti. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal