İsveç ve Finlandiya NATO'ya girebilecek mi? Türkiye'nin zaferi dünya basınında: İsveç ve Finlandiya PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamayacak!

İspanya'da Türkiye-İsveç-Finlandiya tarafından yapılan görüşmede imzalanan Ortak Momerandum'da "Finlandiya ve İsveç'in PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacağı" üzerinde anlaşma sağlandı. Türkiye'nin istediğini alması dünya basınında geniş yer buldu. İngiliz The Economist dergisi, Türkiye'nin veto tehdidini kaldırması ile sonuçlanan anlaşmayı "Erdoğan'ın zaferi" olarak yorumladı.

29.06.2022-14:06 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-14:14) İsveç ve Finlandiya NATO'ya girebilecek mi? Türkiye'nin zaferi dünya basınında: İsveç ve Finlandiya PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamayacak!

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg geçtiğimiz gün Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın ortak bir görüşmesi için ortak zemin hazırlayacağını söylemişti. Bugün İspanya'nın başkenti olan Madrid'de  Başkan Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ve İsveç Başbakanı Andersson bir araya geldi. Yaklaşık dört saat süren dörtlü zirvenin sonrasında taraflar ortak bildiriyi tüm dünyaya duyurdu.

Başkan Erdoğan, Stockholm ve Helsinki yönetiminin teröristlere karşı sergilemiş olduğu bu tutumundan geri adım atması ve bunu yazılı olarak bildirmesinin sonrasında NATO'ya olan üyeliklerine olumlu yaklaştı.

Dünya basınında geniş yer bulan ve birinci manşette yer alan bu gelişmeyi İngiliz Economist dergisi ise "Erdoğan'ın zaferi" olarak yorumladı.

Derginin internet sayfasında yayımlanan yazı doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın futbolcu geçmişine gönderme yapıldı.

Economist, Türkiye'nin istediğini elde etmek için kritik faul yapmaktan kaçınmadığını belirterek, 'Türkiye'nin Cumhurbaşkanı uluslararası siyasette istediğini alabilmek için profesyonel faul yapmaktan kaçınmıyor. Geçen ay İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine çelme takma girişimi de, üstelik de Rusya böylesine bir tehdit ortamı yaratmışken, korkutucu olduğu kadar etkiliydi" denildi.


New York Times: Putin'e darbe

Türkiye'nin veto kararından vaz geçmesinin ardından ABD Başkanı Biden için bir zafer gibi dile getiren New York Times, (NYT) bu gelişme için 'Başkan Vladimir V. Putin'e bir darbe oldu' dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası NATO'ya katılmak için başvuru yaptığı dile getiren BBC haberinde ise 'Şimdi iki ülke Türkiye'nin bazı taleplerini kabul etti' denildi.

'Türkiye'den Putin'in NATO'nuın genişlemesini engelleme hamlesine darbe' başlığını atan Newsweek, Türkiye'nin veto kararında ısrar etmesi durumunda iki ülkenin birliğe giremeyeceğini vurguladı.

CNN de manşetinde, "Finlandiya Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerini destekleyeceğini duyurdu." denildi.

Haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında bugün yapılacak ikili görüşme de hatırlatıldı.

Washington Post ise, haberinde, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine itirazını bırakarak, ittifakın genişlemesinin önündeki yolu açtı." söyleminde bulundu. Haber metninde ise söz konusu anlaşmanın Ukrayna savaşının sonrasında daha da önem kazandığını vurguladı.

İngiliz Daily Mail ise yaşanılan bul gelişmeyi haberinde, Türkiye'nin yeşil ışık yaktığını belirterek, 'Türkiye, İsveç ve Finlandiya liderleri, iki İskandinav ülkesinin NATO'ya katılmasının önünü açtı' şeklinde yorumladı.


Son yılların en büyük genişlemesi

Haberde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonucunda İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya yaklaştırdığı belirtilerek, 'Bu, eski Sovyet bloğu ülkelerinin 1999'da gruba katılmasından bu yana ittifakın en büyük genişlemesi' denildi.

Politico bu gelişmeyi 'Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik hedeflerinin önündeki engeli kaldırdı' başlığı ile okurlarıyla paylaştı.

'Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabulüne muhalefetinden vazgeçti' diyen Alman Bild gazetesi anlaşma ile iki ülkenin NATO üyeliklerinin önünde bir engel kalmadığını söyledi.

Madrid'deki NATO liderler zirvesi öncesinde yapılan görüşmede, İsveç ve Finlandiya'nın taahhütleri sonrası Türkiye, bu iki ülkenin NATO'ya üyelik başvurusunu destekleyeceğini duyurdu. 

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal