Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası YUVAM Hesaplarıyla İlgili Gelişmeleri Yayınladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası YUVAM hesapları ile ilgili detayları resmi internet sitesinde açıkladı.

01.02.2022-14:44 - (Son Güncelleme: 01.02.2022-14:44)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün Resmi Gazete'de yayınlanan YUVAM hesapları ile ilgili detayları kendi sitesinde açıklayarak özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlar tarafından merak edilen konulara açıklık getirdi.

TEŞVİKTEN YARARLANABİLİNECEK

Merkez Bankası resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada: "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, yurt dışı bankalardan transfer edecekleri döviz tutarları karşılığında yurt içi bankalarda açtıracakları ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarını, Türk lirası cinsinden YUVAM hesaplarına dönüştürmeleri halinde teşvikten yararlanabileceklerdir. YUVAM hesapları 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli olarak açılabilecektir." ifadelerini kullandı. 

İLAVE GETİRİ SAĞLANABİLİCEK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası: " Bankamızca YUVAM hesap sahiplerine kur koruması sağlanırken hesapların vadelerine göre değişen oranlarda ilave getiri de sağlanabilecektir. YUVAM hesaplarına işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı ve Bankamızca verilecek ilave getiri toplamı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılacaktır. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda teşvikten faydalanılamayacaktır. " açıklamasında bulundu. 


Açıklamada: “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, yurt dışı bankalardan transfer edecekleri döviz tutarları karşılığında yurt içi bankalarda açtıracakları ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarını, Türk lirası cinsinden YUVAM hesaplarına dönüştürmeleri halinde teşvikten yararlanabileceklerdir.” ifadelerine de yer verildi. 

MEVDUAT VE KATILIM BANKALARINI KAPSIYOR 

Söz konusu açıklamada uygulama talimatında geçen banka tanımının 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 3 üncü maddesinde tanımlanan mevduat ve katılım bankalarını kapsadığı aktarıldı. 

DÖNÜŞÜM KURUNUN BELİRLENECEĞİ SAATLER 

Dönüşüm kurunun Merkez Bankası tarafından saat 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 ve 15.00’de ilan edilen ve döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında bulunan dövizin Türk Lirasına çevrildiği saat itibarıyla en son açıklanmış olan döviz alış kurunu içerdiği bildirildi.


İLAVE GETİRİ MERKEZ BANKASI’NCA ÖDENECEK 

YUVAM hesaplarına dönüştürülen döviz tutarları üzerinden vade gruplarına göre aşağıda belirlenen oranlarda hesaplanan ilave getiri Türk Lirası olarak 6’ncı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında Merkez Bankasınca ödenir. Belirtilen oranlar yıllık getiri oranlarını göstermektedir. 

3 Ay Vadeli: yüzde 0 

6 Ay Vadeli: yüzde 1 

12 Ay Vadeli: yüzde 1,50 

24 Ay Vadeli: yüzde 2 

YUVAM HESABI AÇILMASI 

Merkez Bankası: “Yurt dışında yerleşik vatandaşların ABD doları, euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek YUVAM hesabı açılır.” diyerek bankalarca yapılacak işlemleri de aktardı. Ayrıca “Vade sonu işlemleri” hakkında bilgi vererek ilgili formları yayınladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal