Türkiye Büyükelçisi’nden BM'ye çağrı: Konsey'in Gazze'deki feryada kulak vermesi gerekiyor!

İşgalci İsrail Devleti’nin Filistin’e uyguladığı saldırıların her gün boyutu büyüyor. Hukuk üstünlüğü kabul eden tüm ülkelerine ise duymazdan gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, Gazze’deki 2,2 milyon kişinin durmak bilmeyen bombardıman ve saldırılar altında olduğunu belirterek, "Gazze'de açlık tehdidi alarm verici düzeyde" dedi.

14.02.2024-12:05 - (Son Güncelleme: 14.02.2024-17:56)

Türkiye Büyükelçi Önal, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) gerçekleştirilen "İklim Değişikliğinin Gıda Güvensizliğine Etkisi" konulu üst düzey oturumda söz hakkı aldı. Dünyanın farklı karanlık bir tünelden, karmaşık ve birbiriyle bağlantılı sınamalarla mücadele ettiğini söyleyen Önal, çözüm için sonuç odaklı ortak eyleme geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Sorumluluğu en az olan ülkeler en fazla yükü üstleniyorlar!

Dünya üzerinde birçok sorunun ayyuka çıktığını, çatışma, gıda güvensizliği ve iklim değişikliğinin ön safta yer aldığını aktaran Önal, iklim değişikliği konusunda tarihi olarak en az sorumluluğa sahip ülkelerin orantısız şekilde en fazla yükü üstlenmek zorunda kaldığının altını çizen Önal, iklim değişikliğinin adil olmayan etkileriyle mücadele edebilmeleri için desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti: "Tüm taraflar ortak ancak farklı sorumluluklar çerçevesinde daha fazlasını yapmalı, çatışmaların tek nedeninin iklim değişikliğiyle alakalı olmadığının farkındayız. Sürdürülebilir barış ve güvenlik için sorunların temelindeki çok boyutlu nedenlere inilmesi gerektiğine inanıyoruz.’’ 

Türkiye iklim değişikliğinde kararlı!

Gazze son durum

Türkiye olarak iklim değişikliğiyle mücadele konusunda hem kararlı olduğunu hem de sorumlulukları almaya hazır olduklarını bu çerçevede Sıfır Atık Girişimi'yle gıda güvensizliğine karşı önemli adımlar attığını ifade eden Önal, aynı zamanda Türkiye'nin 2026'da 31. BM İklim Konferansı'na ev sahipliği için adaylığını koyduğunu anımsattı. Önal, sürdürülebilir gıda güvenliğinin özellikle çatışma dönemlerinde kesintisiz tedarik zincirlerine bağlı olduğunu, Türkiye'nin bu amaçla Karadeniz Tahıl Girişimi'ne önemli katkılar sağladığını ve önemli görevler üstlendiğinin hatırlatmasında bulundu.

Uluslararası insani yardım büyük önem taşıyor!

BMGK'nin 2417 sayılı kararının çatışma ve gıda güvensizliği arasındaki bağı ortaya koyduğunu aktaran Önal, "Bu kararla Konsey, savaş taktiği olarak sivillerin aç bırakılması ve insani yardım erişiminin engellenmesini güçlü bir şekilde kınadı. Özellikle Gazze, Suriye, Yemen, Ukrayna ve Afrika'nın bazı bölgelerinde kararın etkili bir şekilde uygulanması önem taşıyor. Canını kaybeden milyonlarca insanın hayatlarının hala uluslararası insani yardıma bağlı olduğunu, bu çerçevede Suriye'deki duruma da odaklanılmaya devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye 9 milyon Suriye vatandaşına yardım ediyor!

Büyükelçi Önal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, Suriye'de çatışmanın başlangıcından bu yana sınırın her iki tarafında yaklaşık 9 milyon Suriyeliye yardım ve koruma sağlamaya devam ediyor. Bu çerçevede Suriye rejimi temsilcisinin (Fırat Nehri'nden bırakılan su kaynakları konusundaki) asılsız iddialarına da değinmek isterim. Sınır aşan sular konusunda Türkiye konuya uzun vadeli ve istikrarlı politikası uyarınca, insani açıdan yaklaşıyor. Türkiye aşağı kıyıdaş ülkelerin ihtiyaçlarına da hassasiyet gösteriyor. Sadece yukarı kıyıdaş değil, aşağı kıyıdaş ülkelerin de suyun sınırlı olduğu bölgemizde suyu sürdürülebilir ve etkili kullanma yönünde sorumlulukları bulunuyor."

Gazze'de açlık tehdidi alarm verici düzeyde!

Gazze son durum

Gazze'deki insani yardım operasyonlarının bel kemiği olan BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) fonlarını askıya aldığını anımsatan Önal, "İhtilafın beşinci ayında BMGK hala bu insan eliyle oluşturulan faciayı durduramadı. Biz konuşurken, Gazze'nin güneyindeki Refah'ta, uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen, trajedinin yeni bir perdesi açılıyor. Konsey'in Gazze'deki feryada kulak vermesi gerekiyor. Yeterli insani yardım olmadan Gazze'de 2,2 milyon kişinin durmak bilmeyen bombardıman ve saldırılar altında ve yıllarca süren ablukalarla mücadele ediliyor. Gazze'de açlık tehdidi alarm verici düzeye ulaştı. Acilen insani ateşkes ile kesintisiz insani yardım sağlaması ve zorla yerinden edilmeyi engellemesi gerekiyor. Son tahlilde iki devletli siyasi çözümün tüm çabaların parçası olması gerektiği yönünde adımlar atılması gerekiyor’’ dedi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal