Türkiye Bosna Hersek'e İlham Oldu

Bosna Hersekli doktorlar, Kovid-19 salgınıyla ilgili incelemeler yapmak ve tecrübe aktarımında bulunmak için Türkiye'yi ziyarete geldi ve Türkiye'de edindikleri deneyimi kendi ülkelerine de taşıyacaklar.

23.09.2020-15:00 - (Son Güncelleme: 23.09.2020-14:53) Türkiye Bosna Hersek'e İlham Oldu

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede Türkiye'nin  başarısı, Balkan ülkelerinden olan Bosna Hersek'e ilham olacak.

Bosna Hersek’ten gelen bir doktor grubu, Uluslararası Doktorlar Derneğinin (AID) daveti doğrultusunda,Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının ev sahipliğinde Kovid-19 ile mücadele kapsamında iki gün boyunca incelemeler gerçekleşirerek, tecrübe paylaşımı yaptı.

Tedbirler ve tedavi konusunda mühim kararlar alıp uygulayan Türkiye'nin salgınla mücadelesini inceleme imkanı bulan Bosna Hersekli doktorlar, Türkiye'deki deneyimleri kendi ülkelerine taşımayı hedefliyor.

Ziyarete katılım sağlayan doktorlardan olan Saraybosna Kantonu (KS) Sağlık Bakanlığı Acil Durum Dairesi Başkanı Aida Pilav, gerçekleştirdiği açıklamada, ziyaretin çok verimli olduğunu belirtti.

Bosna Hersek'te uygulanan mevcut yöntemler Türkiye'dekilerle karşılaştırılınca, iyileştirmek adına yapılması gereken konuları belirlediklerini söyleyen Pilav, ‘Özellikle Türkiye'deki bilgi döngüsü bizi çok etkiledi. İlk olarak bilgi akışını sağlıklı hale getirmeyi hedefliyoruz’ diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Türkiye'de, evde karantinada tutulan kişilerin sürekli olarak ziyaret edildiğini öğrendiğini belirten Aida Pilav, Bosna Hersek'in bunu uygulamaya elverişli bir kapasitesinin bulunmadığını, fakat risk grubundaki kişiler için mobil ekiplerin oluşturulacağından bahsetti. 

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASINA ÖVGÜ

AID Bosna Hersek Temsilcisi Vedran Jakupovic,Ankara'da bir Kovid-19 vakasının geçirdiği tüm adımları incelemeye imkan bulduklarını söyleyerek, özellikle de birey ve toplum güvenliğini sağlamak için yardımcı olan ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasının harika bir uygulama olduğunun altını çizdi. Bosna Hersek'te de ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasına benzer bir uygulamanın yapılması için gerekli altyapının sağlanabileceğinden bahseden, Jakupovic, Bosna Hersek'te önemli bir eksiğin de çağrı merkezleri olduğunu aktardı.

Jakupovic, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, ilaç yardımı konusunu konuştuklarını belirterek, Bosna Hersek'te ilaçların ithalatında problem yaşadıklarını ve Türkiye'den bu süreç hakkında da bilgi aldıklarını söyledi.

Bosna Hersek'te evde tedavi sürecinde olan hastaların ziyareti konusunda çalışmalar yürütmeye başlayacaklarını aktaran Jakupovic, Türkiye’nin sağlık alanında son 15 senede gösterdiği geliğime de dikkat çekerek, sağlık kadrolarının ve kaynaklarının inanılmaz seviyede olduğunu söyledi. Ayrıca ilerleyen süreçte iki ülkenin akademik anlamdaki tecrübelerinin paylaşılması planladığını sözlerine ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal