Türkiye Borofen Üretebilen Sayılı Ülkeler Arasına Girdi!

Bilim dünyasının ‘yeni süper malzeme’ olarak nitelendirdiği ‘Borofen’ ülkemizde ilk kez ürünleştirilme çalışmalarında kullanılıyor. Üretimi dünya çok az olan bu ürünün, çok farklı alanlarda kullanılabileceği düşünülüyor.

06.12.2021-17:39 - (Son Güncelleme: 06.12.2021-17:45) Türkiye Borofen Üretebilen Sayılı Ülkeler Arasına Girdi!

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte her şey dijitalleşmeye devam ediyor. Bu da ‘şarj’ sorununu da beraberinde getiriyor. Borofen, cep telefonundan elektrikli arabalara kadar pek çok kullanım alanı sunarak bataryaların daha efektif hale getirilmesine imkan tanıyor.  

GRAFEN’DEN ÇOK DAHA GÜÇLÜ 

Son zamanlarda ‘grafen’ maddesinin çok farklı alanlarda kullanılacak malzeme olduğu biliniyor. Borofen’in ondan bile daha iyi olduğunu vurgulayan Özgür Ekin Felek, ‘Borofen, bor elementinin iki boyutlu formu. Dediğiniz gibi Grafen bilim dünyasında çok biliniyor, konuşuluyor. Ancak Borofen, Grafen’den daha güçlü ve daha esnek özelliklere sahip, yeni çalışılmaya başlayan bir malzeme’ ifadelerini kullandı. 

KULLANIM ALANI OLDUKÇA GENİŞ

Borofen nerelerde kullanılıyor sorusuna cevap veren Felek, ‘Enerji depolama sistemleri öne çıkan ilk başlık. Çünkü enerji sistemlerinde hem verimi hem de kapasiteyi oldukça yukarı noktalara çekiyor. Bunun dışında savunma sanayiinde, kompozitlerde, mikro nano sensörlerde de kullanılıyor. Çünkü bor elementinin sahip olduğu çok özel değerler var. Bu durum onu farklı alanlarda başrol oyuncusu yapıyor. Haliyle de bilim dünyasında ümit vadeden ‘yeni süper malzeme’ olarak adlandırılıyor.

Borofen’in birçok fonksiyonel özellikleri açısından grafen’den daha güçlü olduğunu biliyoruz. Bu nedenle balistik uygulamalarda kullanılabilir. Anti radar yani radara yakalanmama konusunda kullanımı oldukça muhtemel. Bu alanda da zaten bizim farklı Sanayii sektörleri ile görüşmelerimiz devam ediyor.’ dedi. 

DÜNYADA ÇOK AZ ÜLKE ÜRETİYOR 

Borofen’i dünyada çok az sayıda ülkenin üretebildiği bilgisini paylaşan Felek ‘Bir elin parmaklarından daha az olduğuna emin olabilirsiniz’ ifadelerini kullandı.  

ENERJİ BATARYALARININ PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 105 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK 

Borofen çalışmalarına ilk etapta enerji uygulamalarına yönlendirildiklerini anlatan Mert Umut Özkaynak, 2025 yılında Enerji Bataryalarının Pazar büyüklüğünün 105 milyar dolar olacağını dile getirdi. Özkaynak, ‘Gün geçtikçe enerjinin yanına savunma, otomotiv, kompozit gibi farklı alanları da ekledik. Buralarda da çalışıyoruz. Ürünü çeşitlendirdik... Enerji alanında yaptığımız çalışmalarda ortaya konan ilk ürün için patent başvurumuzu tamamlamak üzereyiz. Bu patent başvurusunun anlamı şu; dünyada bu çalışmanın örneği yok. Ticarileşme ve potansiyeli yüksek. Şu an geldiğimiz noktada dünya çapında girişimcilerle, sanayicilerle görüşüyoruz. Ama tabi ki önceliğimiz Türkiye. Ülkemizdeki sanayi dünyasıyla ilerlemek ve burada katma değer yaratmak şimdilik en öncelikli hedefimiz’ şeklinde konuştu. 

MİLLİ PROJELERDE KULLANILACAK

Mert Umut Özkaynak, Borofen’in yerli üretimde kullanılıp kullanılmayacağı üzerine şu ifadeleri kullandı; ‘Evet, Türkiye kendi imkanları ile ürettiği bu kritik malzemeyi milli projelerinde kullanmaya başlayacak.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal